Έντεκα συν ένα θέματα έθεσε στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Γιώργος Παπακωσταντίνου
κατά τη χθεσινή τοποθέτηση του στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Τα βασικά θέματα, «με χρονοδιάγραμμα των επομένων μηνών μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και η χώρα πάει σε εκλογές», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός έχουν ως εξής:
1. Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης: Με βάση το νέο νόμο ετοιμάζεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που εξειδικεύει και εκσυγχρονίζει την κατάταξη των δραστηριοτήτων σε διαφορετικές κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Υπουργική Απόφαση, πριν υπογραφεί, θα συζητηθεί στις δύο αρμόδιες Επιτροπές -Παραγωγής και Εμπορίου και Περιβάλλοντος, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις, που συσσωρεύονταν στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.
2. Κτηματολόγιο: Επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του και κύρωση δασικών χαρτών. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν προκηρυχθεί συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δικαιώματα. Έχουν ήδη προκηρυχθεί δύο εκατομμύρια. Παράλληλα, εξετάζεται η περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης με τη συμμετοχή ιδιωτών και διεθνούς τεχνογνωσίας.
3. Δασικοί χάρτες: Είναι μία διαδικασία που προχωράει και, ήδη, είναι σε
στάδιο ανάρτησης 75 από 320 χάρτες.
4. Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός: Εντός τριμήνου θα θεσμοθετηθούν τα νέα ειδικά χωροταξικά για τις υδατοκαλλιέργειες, για τον τουρισμό και τα ρυθμιστικά σχέδια για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής περιλαμβάνει σημαντικές κατευθύνσεις και αποφάσεις που συνδυάζονται με την εκμετάλλευση του «Ελληνικού», του «Φαληρικού», του κέντρου της πόλης.
5. Οικοδομικές άδειες: Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε ήδη στην Βουλή. Προβλέπεται μία νέα διαδικασία αδειοδότησης για την ιδιωτική δόμηση,που κάνει σύντμηση του χρόνου και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, με το νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα πλαίσιο ελέγχου και πρόληψης της πολεοδομικής αυθαιρεσίας. Αυτό μαζί με το νέο πράσινο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, στον οποίο θα ενταχθούν και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κατοικίες, θα είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο θα κλείσει μεγάλες αδυναμίες του σημερινού θεσμικού πλαισίου.
6. Ενέργεια: Υλοποίηση του νόμου για την απελευθέρωση της ενέργειας με την υιοθέτηση του 3ου ενεργειακού πακέτου. Ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες. Θα πουληθούν τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ και θα υπάρχει μια συμφωνία ανταλλαγής ισχύος. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, μόλις κλείσουν και τα τελευταία ανοικτά ζητήματα πουυπάρχουν με την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή. Ταυτόχρονα προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, των
Ελληνικών Πετρελαίων και τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, όπου υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα. Το ένα είναι η μείωση του ποσοστού που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Το δεύτερο η δυνατότητα πώλησης μεριδίων στις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής και το τρίτο η δημιουργία - με βάση τους σταθμούς που θα πουληθούν για την πρόσβαση σε τρίτους σε λιγνίτες- μιας «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα μπορέσει να ανοίξει πλήρως την αγορά και να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή.
7. Πετρελαιοκίνηση: Θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών, τις επόμενες μέρες - την απόφαση για τον
«πράσινο δακτύλιο», για τον περιορισμό χρήσης αυτοκινήτων στο κέντρο,
σε συνδυασμό με την άρση της πετρελαιοκίνησης.
8. Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων: Το ΥΠΕΚΑ έχει ανοίξει διεθνείς διαγωνισμούς για τη διεξαγωγή ερευνών στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη.
9. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Τα τελευταία δυο χρόνια, έχει διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι ένας τομέας με εξαιρετικά έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύντομα υα ανακοινωθούν αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή τη βεβαιότητα των επενδυτών ότι θα έχουν χρηματοδότηση μέσα από τις εγγυημένες τιμές, αλλά και με το τέλος που πληρώνει ο καταναλωτής. Παράλληλα προχωρά η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων και, ταυτόχρονα, προωθείται η γεωθερμία και η αξιοποίηση της βιομάζας. Επίσης προχωρούν προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και ανοικτούς χώρους, δίνουν τη δυνατότητα αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία, με δημιουργία θέσεων εργασίας και
επενδύσεων σε σημαντικούς κλάδους.
10. Σχέδιο «Ήλιος»: Ένα σχέδιο που έχει αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής, στις 26 Οκτωβρίου. Προωθείται με κάθε τρόπο.
11. Διεθνείς αγωγοί: Τους επόμενους τρεις μήνες θα κλείσει η διαπραγμάτευση για το πώς θα ανοίξει ο νότιος διάδρομος, για να έρθει αέριο
στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο μέσα από το σχήμα που έχει δημιουργηθεί.
12. Διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική: Τους επόμενους δυο μήνες, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, προκηρύσσεται διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
ΤΕΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου