Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους

 
Εντέλει, οι περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους των κατοικιών τους δεν θα αποφύγουν τη φορολογική μέγγενη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με μειωμένες φοροαπαλλαγές, αν και -όπως είχε προαναγγελθεί- για τους χώρους αυτούς δεν οφείλονται αναδρομικά. Με βάση τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η επιφάνεια των χώρων που μετατράπηκε σε χώρο κύριας χρήσης θα λαμβάνεται στο εξής υπόψη κατά τον προσδιορισμό της φορολογίας κεφαλαίου και εισοδήματος. Δηλαδή ο «τακτοποιημένος» χώρος θα λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη για τον προσδιορισμό του ακαθάριστου εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση, τον υπολογισμό του «πόθεν έσχες» αλλά και του τεκμαρτού εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας έως 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, και της δαπάνης διαβίωσης. Παράλληλα, χιλιάδες φορολογούμενοι που κατείχαν, χωρίς τους ημιυπαίθριους, κατοικίες οριακά κάτω των 120 τ.μ., με την προσμέτρησή τους θα χάσουν μέρος της φοροαπαλλαγής για τους τόκους πρώτης κατοικίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις (αδυναμία μεταβίβασης, επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων). Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
1. Τα τετραγωνικά μέτρα των χώρων που «τακτοποιήθηκαν» πρέπει να δηλωθούν ως επιφάνειες χώρων κύριας χρήσης στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες θα υποβληθούν το 2012. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης, που θα βαρύνουν τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων.
2. Τα τετραγωνικά μέτρα των «τακτοποιηθέντων χώρων» θα συνυπολογίζονται πλέον και στα αφορολόγητα όρια –των 120 τ.μ. για την επιφάνεια και των 200.000 ευρώ για την αξία– μέχρι τα οποία προβλέπεται ότι εκπίπτουν από τον φόρο οι καταβληθέντες τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις, θα μειωθούν οι εκπτώσεις φόρου που ισχύουν σήμερα.
3. Οι ιδιοκτήτες κτισμάτων με ημιυπαίθριους ή υπόγειους χώρους οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο ακίνητης περιουσίας για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα μετά την «τακτοποίηση».
4. Σε περίπτωση μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς των κτισμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένοι «τακτοποιηθέντες» χώροι, οι νέοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους.
kathimerini.gr

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου