Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Αναβολή για τα ενεργειακά πιστοποιητικά στις μισθώσεις ακινήτων ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Την αναβολή εφαρμογής των ενεργειακών πιστοποιητικών στις μισθώσεις ακινήτων, η οποία θα εφαρμοστεί από την προσεχή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη μίσθωση κάθε ιδιοκτησίας άνω των 50 τ.μ. θα χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή, με κόστος που κατά κανόνα υπερβαίνει το μηνιαίο ενοίκιο.

Για τις αγοραπωλησίες, τα πιστοποιητικά εφαρμόζονται ήδη υποχρεωτικά από τον Ιανουάριο του 2011.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι η ενεργειακή επιθεώρηση επιβάλλεται σε περίοδο μείωσης των ενοικίων και πλήρους απραξίας στη μισθωτική αγορά και έρχεται να προστεθεί στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στις βεβαιώσεις πολεοδομικής νομιμότητας που θεσπίστηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα και τα νέα «εξαρτημένα τοπογραφικά» που απαιτούνται σε όλα τα συμβόλαια, ακόμη και στις γονικές παροχές.

Η Ομοσπονδία ζητεί την αναβολή των ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο, προκειμένου «να μην μπλοκάρουν ακόμα και αυτές οι λίγες μισθώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα, και να μην είναι οι πολίτες εκτεθειμένοι σε αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών που τυπικά και μόνον έχουν απελευθερωθεί'».

Στην επιστολή, επίσης, αναφέρεται ότι η συνεχής μείωση ή και μη καταβολή των μισθωμάτων καθιστούν απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, να συγκεντρώσουν τα πάμπολλα (έως και 17) απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ενός ακόμη γραφειοκρατικού πιστοποιητικού, «χωρίς καμιά απολύτως αξία υπέρ του βαρυνόμενου ιδιοκτήτη, και να πληρώσουν ελεύθερα καθοριζόμενες αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών, συχνά μεγαλύτερες ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα (με ελάχιστο τελικό κόστος τα 3 ευρώ ανά τ.μ. στα επαγγελματικά κτίρια)».

Το κόστος αυτό, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, προστίθεται στα εξής νέα χαράτσια:

- Στη νέα έκτακτη εισφορά μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) σε βάρος των ιδιοκτητών.

- Στο αγνώστου ακόμη ύψους κόστος της νέας βεβαίωσης πολεοδομικής νομιμότητας για όλα τα συμβόλαια, που επιβλήθηκε με το νόμο περί αυθαιρέτων.

- Στα νέα «εξαρτημένα τοπογραφικά» που απαιτούνται ήδη υποχρεωτικά σε όλα τα συμβόλαια μεταβιβάσεων, ακόμη και στις γονικές παροχές.

- Στα νέα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων (για σύνδεση με τη ΔΕΗ), για τα οποία ήδη ζητούνται πολλαπλάσιες αμοιβές λόγω του νέου τρόπου χορήγησής τους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου