Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Προαπαιτούμενο οι έλεγχοι για την ολοκλήρωση των νέων οικοδομών

Τη διαδικασία ελέγχου ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε οικοδομής προσδιορίζει σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.


Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ερμηνευτική του νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης. Ετσι, προσδιορίζει τον αριθμό των ελέγχων που απαιτούνται για κάθε κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης, το είδος και το αντικείμενο του ελέγχου ανά στάδιο και κατηγορία, τον τρόπο ορισμού του ελεγκτή δόμησης και τη διαδικασία ελέγχου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την ερχόμενη Παρασκευή. Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ως εξής:

-ένας έλεγχος (τελικός) για εργασίες δόμησης σε υφιστάμενα κτίρια (ανεξαρτήτως της επιφάνειας και της χρήσης τους) για τις οποίες απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης, προσθήκες καθ΄ ύψος σε υφιστάμενο κτίριο, εργασίες κατεδαφίσεων και περιτοιχίσεων.

-δύο έλεγχοι (αρχικός και τελικός) για εργασίες δόμησης νέου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας έως 2.000 τ.μ., προσθήκες κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο, συνολικής επιφάνειας έως 2.000 τ.μ. και προκατασκευασμένα κτίρια.

-τρεις έλεγχοι (αρχικός, ενδιάμεσος και τελικός) για εργασίες δόμησης νέου κτιρίου ή προσθήκης κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο (συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 2.000 τ.μ.) και εργασίες δόμησης νέου κτιρίου ή προσθήκης κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο με χρήσεις εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού (π.χ. μουσεία, θέατρα κ.ά.), υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, σωφρονισμού, εμπορίου, γραφείων, βιομηχανίες και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Οι έλεγχοι κάθε σταδίου θα διενεργούνται από διαφορετικό ελεγκτή δόμησης. Η ισχύς της υπουργικής απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

http://www.tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυθαίρετα: Κατά 90% μειώθηκαν οι μεταβιβάσεις μετά τη ρύθμιση

«Φρένο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων έβαλε, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, ο νόμος για τα αυθαίρετα. Ειδικότερα, όπως κατήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, οι μεταβιβάσεις είχαν αρχίσει να περιορίζονται ήδη από το 2008. Ωστόσο μετά τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων η πτώση ήταν κατακόρυφη. Εως σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κώστα Βλαχάκη, ο αριθμός των μεταβιβάσεων έχει μειωθεί κατά 80% με 90% . Οι περισσότεροι πολίτες, όπως είπε χαρακτηριστικά, προτιμούν να κάνουν διαθήκη παρά να μεταβιβάζουν την ακίνητη περιουσία τους. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις, καμία μεταβίβαση ακινήτου, ακόμα και αδόμητου αγροτεμαχίου σε αγροτική περιοχή, δεν μπορεί να γίνει χωρίς βεβαίωση μηχανικού για την μη ύπαρξη αυθαίρετου κτίσματος και χωρίς τοπογραφικό διάγραμμα, εκπονημένο σε εξάρτηση από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων.

Ανέφερε μάλιστα και ένα παράδειγμα: «Αν κάποιος έχει να μεταβιβάσει έξι αγροτεμάχια, ακόμη και μικρής αξίας, θα χρειαστεί περί τα 9.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Βλαχάκης.
Τα τοπογραφικά που έχουν γίνει έως σήμερα, εφόσον δεν έχουν συνταχθεί εξαρτημένα από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, αχρηστεύονται. Μάλιστα, οι νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπουν καμία εξαίρεση π.χ. για τα χιλιάδες αδόμητα οικόπεδα και αγροτεμάχια ανά τη χώρα, τα οποία βρίσκονται εντός κτηματογραφημένων περιοχών και έχει αποδοθεί μοναδικός κτηματολογικός αριθμός.

Επίσης, όπως επεσήμανε η συμβολαιογράφος κυρία Φωτεινή Τριγάζη, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου το οποίο απέκτησε, π.χ λόγω κληρονομιάς, το έτος 1957, και επί του οποίου ο ίδιος ουδεμία μεταβολή επέφερε, στην περίπτωση που σήμερα επιθυμεί να το μεταβιβάσει, είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την άδεια οικοδομής του, και στην περίπτωση που το αρχείο της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής έχει καταστραφεί, ή, για οποιοδήποτε λόγο, η ανεύρεση του φακέλου δεν είναι δυνατή, να υποβληθεί στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου.

Γι΄ αυτό οι συμβολαιογράφοι μεταξύ άλλων ζητούν να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία:

-να εξαιρεθεί από την υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού η μεταβίβαση αδόμητου οικοπέδου, γηπέδου ή αγροτεμαχίου

-να εξαιρεθούν από την υποχρέωση προσάρτησης τοπογραφικού διαγράμματος οι μεταβιβάσεις ακινήτων ευρισκομένων σε καθαρά αγροτική περιοχή και κυρίως των ακινήτων, που προέρχονται από παραχώρηση λόγω αγροτικής αποκατάστασης ή από αναδασμό αγροτεμαχίων ή ακινήτων, που περιλαμβάνονται σε επίσημο αμπελουργικό ή ελαιοκομικό κτηματολόγιο.

-να εξαιρεθούν από την υποχρέωση προσάρτησης εξαρτημένου τοπογραφικού οι μεταβιβάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών οικοδομών που υπάχθηκαν στις διατάξεις του Ν. 3741/1929 ή και του Ν. 1024/1971 καθώς και των ακινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια οικοδομική.

Ιδιότυπη «δήμευση» καταγγέλλουν οι συμβολαιογράφοι

Η επίμαχη διάταξη (άρθρο 14) για την εκτός σχεδίου δόμηση στο υπό διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη «στερείται κάθε ερείσματος στο Σύνταγμα, διότι βάλλει ευθέως κατά της κυριότητας, που αποτελεί βάθρο του Πολιτεύματος». Όπως σημειώνει ο ίδιος, ουσιαστικά συνιστά μια ιδιότυπη «δήμευση».

«Πουθενά δεν προβλέπεται η ανέγερση κύριας ή εξοχικής κατοικίας, η οποία φαίνεται να απαγορεύεται δια ροπάλου. Σε όλες αυτές τις ζώνες επιτρέπεται η ανέγερση γεωργικών αποθηκών κ.λ.π,. ή συνεργείων αυτοκινήτων ή κέντρων διασκέδασης κ.λ.,π. και κατοικία μόνον για τους απασχολούμενους με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου, δηλαδή π.χ. μόνον για τον γεωργό, που καλλιεργεί τον αγρό, ο οποίες ενδεχομένως θα μπορεί να οικοδομήσει την αγροικία του», υποστηρίζει ο κ. Βλαχάκης.

Πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ είχε διαψεύσει παρόμοιες ερμηνείες του άρθρου 14, ωστόσο οι συμβολαιογράφοι επιμένουν ότι οι ανακοινώσεις δεν έχουν δεσμευτική ισχύ και πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση.

http://www.tovima.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου Υ.Α. «Αριθμός ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης, διαδικασία ελέγχων Ελεγκτών Δόμησης»

http://www.opengov.gr/home/category/users/minenv.
Στην σελίδα παρουσιάζονται τα άρθρα που αναφέρονται στους ελεγκτες δόμησης για δημόσια διαβούλευση. Όπως αναφέρει και η σελίδα του ΥΠΕΚΑ " Φίλες και φίλοι,
σας καλωσορίζω στον ηλεκτρονικό χώρο που φιλοξενεί τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Αριθμός ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης και διαδικασία ελέγχων Ελεγκτών Δόμησης» και η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του Ν. 4030/2011 «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης και Ελέγχου των Κατασκευών».
Στη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση περιγράφονται ο αριθμός των ελέγχων που απαιτούνται για κάθε κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης, το είδος και το αντικείμενο του ελέγχου ανά στάδιο και κατηγορία, ο τρόπος ορισμού του ελεγκτή δόμησης, καθώς και η διαδικασία ελέγχου που πρέπει να ακολουθηθεί.

Η Υπουργική Απόφαση είναι κομβική στην εισαγωγή ελέγχου ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε οικοδομής. Η τήρηση κοινών κανόνων ελέγχου συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή οποιουδήποτε είδους αυθαιρεσιών κατά τη δόμηση και συνεπώς, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, αλλά και του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες απόψεις και τη συμμετοχή σας,
Νικόλαος Σηφουνάκης
Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Aρχή με 60.000 πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης

Περί τα 60.000 πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης έχουν εκδοθεί έως σήμερα, εκ των οποίων 35.000 αφορούν σε αγοραπωλησίες, 20.000 στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», 2.000 σε μισθώσεις ακινήτων, 1.000 σε νέα κτίρια, ένα χρόνο από την ημερομηνία εφαρμογής του θεσμού των ενεργειακών επιθεωρήσεων και της έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, από αυτά τα περισσότερα (περίπου 40.000) ανήκουν στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η), ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες Γ έως Ζ. Ενδεικτικό είναι ότι στην κατηγορία Β (η οποία αποτελεί και το όριο για τα νέα κτίρια) υπάρχουν μόλις 600 ΠΕΑ. Το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει πως τα ΠΕΑ των κτιρίων έχουν ιδιαίτερα σημαντική προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην πολιτική του υπουργείου, αλλά και για την ίδια την κτηματαγορά, καθώς κάθε κτίριο αποκτά «ενεργειακή ταυτότητα», στην οποία αποτυπώνονται τα ενεργειακά του χαρακτηριστικά, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης. Η έκδοση ΠΕΑ δεν επιφέρει επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους ενοικιαστές, καθότι αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Αντιθέτως, αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση και ψύξη και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας από την άσκοπη σπατάλη, καθώς ο πολίτης γνωρίζει την ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου που ζει ή εργάζεται και μπορεί να εκτιμήσει και το λειτουργικό ετήσιο κόστος για τη θέρμανση και το δροσισμό.

Ειδικότερα, με το ΠΕΑ τα κτίρια κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία (από Α+ έως Η) και εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εάν το κτίριο είναι ενεργοβόρο ή όχι (δηλαδή εάν απαιτεί πολλά χρήματα για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών του αναγκών, όπως η θέρμανση, η ψύξη, η παραγωγή ζεστού νερού και ο φωτισμός).


Σταδιακά αυτή η γνώση δίνει τη δυνατότητα στην κτηματαγορά να προσαρμοσθεί ως προς την τιμή μίσθωσης ή πώλησης των ακινήτων, το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, αλλά και ως προς την αντικειμενική αξία τους, ανάλογα με την κατάταξή τους σε ενεργειακή κατηγορία και στην πολιτεία να γνωρίσει την ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του ΠΕΑ είναι υποχρεωτική για όλα τα κτίρια άνω των πενήντα (50) τ.μ. (εξαιρούνται κτίρια βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, αγροτικών χρήσεων, εργαστήρια, αποθήκες, πρατήρια υγρών καυσίμων και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων) στις εξής περιπτώσεις:

- Από 9 Ιανουαρίου 2011 για αγοραπωλησία κτιρίου για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων και για τη μίσθωση ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων), καθώς και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής νέου κτιρίου ή την ολοκλήρωση των εργασιών ριζικής ανακαίνισης σε υφιστάμενο κτίριο.

- Από 9 Ιανουαρίου 2012 για τη μίσθωση και τμημάτων ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων) άνω των πενήντα (50) τ.μ., που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες

Η παραπάνω υποχρέωση έπρεπε προ πολλού να εφαρμόζεται στη χώρα μας, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η μη εφαρμογή της οποίας αποτελούσε μια υπόθεση για την οποία η χώρα μας είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ως εκ τούτου, από τις 9.1.2012 οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση εάν δεν αναγράφεται σε αυτά ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται μαζί το πρωτότυπο ή γνήσιο αντίγραφό του προς επίδειξη και επιβεβαίωση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης.

Δεκαετούς διάρκειας
Η διάρκεια ισχύος του ΠΕΑ είναι δέκα (10) έτη, εκτός εάν στο κτίριο γίνει ριζική ανακαίνιση ή προσθήκη σε έκταση που επηρεάζει την ενεργειακή απόδοσή του, οπότε η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης ή της προσθήκης, πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα ετών. Δηλαδή για το διάστημα των δέκα χρόνων (και εφόσον δεν έχει εκδοθεί νέο ΠΕΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο) χρησιμοποιείται το ίδιο ΠΕΑ και δεν απαιτείται η έκδοση νέου ΠΕΑ, για όσες περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή νέων μισθώσεων προκύψουν.

Το ΠΕΑ εκδίδεται από ενεργειακούς επιθεωρητές, εγγεγραμμένους στο σχετικό Μητρώο του ΥΠΕΚΑ, τα στοιχεία των οποίων έχουν συμπεριληφθεί σε καταλόγους που είναι αναρτημένοι στην κεντρική σελίδα του ΥΠΕΚΑ (www.ypeka.gr), στην ιστοσελίδα www.buildingcert.gr, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι ελάχιστες αμοιβές του ενεργειακού επιθεωρητή

Η ελάχιστη αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή για την έκδοση ΠΕΑ είχε καθοριστεί, σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2010 (ΦΕΚ 177 Α΄), ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, ως εξής:

Για διαμέρισμα, 2,0 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ).
Για μονοκατοικία, 1,5 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ).
Για πολυκατοικία, 1,0 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ).
Για άλλη χρήση: για επιφάνεια έως 1.000 τ.μ., η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ), ενώ για επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τ.μ., για τα πρώτα 1.000 τ.μ. η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τ.μ. και για τα υπόλοιπα τ.μ. η αμοιβή είναι 1,5 ευρώ/τ.μ.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων, οι αμοιβές των μηχανικών (και των ενεργειακών επιθεωρητών) διαμορφώνονται ελεύθερα (κατόπιν διαπραγμάτευσης) και οι παραπάνω αποτελούν τις «νόμιμες αμοιβές», βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και κρατήσεις.

http://www.imerisia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Προς παράταση η καταβολή α’ δόσης για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Σε σιωπηρή παράταση, της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης, για την τακτοποίηση ημιϋπαιθρίων, με τον Ν. 3843/10 (Νόμος Μπιρμπίλη), τουλάχιστον, έως 29 Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία έληξε 31/12/2011. Οι κωδικοί καταβολής της, ωστόσο, στις Τράπεζες, παραμένουν ανοικτοί, ενώ από πλευράς Υπουργείου, όπως όλα δείχνουν, έγινε αποδεκτή η παράταση που έδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με απόφαση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας, Ανδρέα Κουράκη, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα αποστολής των εντύπων υπολογισμού του ειδικού προστίμου διατήρησης, του Ν. 3843/10, έως τις 29/2/2012.

Η απόφαση αυτή του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, κοινοποιήθηκε στην Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ), του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία, όπως όλα δείχνουν, την έχει κάνει αποδεκτή. Εν τω μεταξύ, αρκετοί είναι οι φάκελοι τακτοποίησης ημιϋπαιθρίων, που υποβλήθηκαν στις Πολεοδομίες, χωρίς, ωστόσο, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταλογισμού του ειδικού τέλους τακτοποίησης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο kathimerini.gr, μηχανικός Πολεοδομικού Γραφείου, της Αττικής, εκατοντάδες φάκελοι παραμένουν προς επεξεργασία, στοιβαγμένοι σε κιβώτια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, τα Πολεοδομικά Γραφεία, αυτή την στιγμή, επεξεργάζονται τους φακέλους που κατατέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται, εντός των προσεχών ημερών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να προβεί σε διευκρινίσεις, δίνοντας λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που ταλανίζει τόσο τους πολίτες, όσο και τους υπαλλήλους των Πολεοδομικών Γραφείων.

www.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αλλαγές σε συντελεστή δόμησης, ημιυπαίθριους και ύψος κτιρίων με το νέο ΓΟΚ

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να έχουν ψηφισθεί οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.


Ο νέος ΓΟΚ, που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στο Διαδίκτυο για διαβούλευση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης και ενσωμάτωση των ημιυπαίθριων χώρων σε αυτόν, μεγαλύτερα ύψη και όγκους στα κτίρια και συνενώσεις οικοπέδων.

Όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, στην εφημερίδα «Τα Νέα», «η δόμηση χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες και εισάγεται ένα τρίτο περιβλαλλοντικό στοιχείο που είναι η αύξηση της αρτιότητας».

Στο νέο ΓΟΚ, η έννοια των ηιμυπαίθριων χώρων καταργείται και αντικαθίσταται με την ένοια των «ανοικτών στεγεσμένων χώρων», δηλαδή οι ημιυπαίθριοι ενσωματώνονται στον συντελεστή δόμησης.

Επίσης, προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις αύξηση 10% του συντελεστή δόμησης και μεγαλύτερες αρτιότητες στα εκτός σχεδίο οικόπεδα.
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο με ενεργειακό πιστοποιητικό οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων από σήμερα

Μόνο με την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού θα είναι νόμιμα τα συμβόλαια ενοικιάσεων που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την 9η Ιανουαρίου οι μισθώσεις ακινήτων πρέπει να συνοδεύονται από το ανάλογο πιστοποιητικό. Σε διαφορετική περίπτωση η μίσθωση θεωρείται άκυρη, καθώς οι εφορίες δεν θα δέχονται τα συμβόλαια. Έτσι από σήμερα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να καλεί τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα μετρούν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, θα το βαθμολογούν και φυσικά ο ενοικιαστής θα ενημερώνεται κατά πόσο το σπίτι είναι θωρακισμένο από το κρύο τον χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι.

Αρχικά το μέτρο έπρεπε να ισχύει από τις 9 Ιουλίου του 2011 αλλά πήρε αναβολή έξι μηνών, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ από πέρυσι τον Ιανουάριο για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή τις ενοικιάσεις μόνο ενιαίων κτιρίων. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος το κόστος ανέρχεται στα 2 ευρώ το τετραγωνικό για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών και στο 1,5 ευρώ για τις μονοκατοικίες. Τα διαμερίσματα, που είναι μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστ/κό Ενεργειακής Απόδοσης».

Ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε μίσθωση ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.

http://www.newsbeast.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ: Συζήτηση με θέμα τις εκτιμήσεις από τη μέχρι τώρα πορεία για τα θέματα της αυθαίρετης δόμησης

Στις 9 Ιανουαρίου, από τις 5 έως τις 9μμ, το ΙΕΚΕΜ διοργανώνει στο ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος, Σύνταγμα) συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις εκτιμήσεις από τη μέχρι τώρα πορεία για τα θέματα της αυθαίρετης δόμησης, ερωτήματα, απαντήσεις, συμπεράσματα, η νέα και πιο ουσιαστική φάση εργασιών. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι κκ. Λεμπέση, Ξυνομηλάκη, Κάκος, Καρατσώλης, Χρονόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ και την ιστοσελίδα www.michanikos.gr.
IEKEM TEE
Διαβάστε περισσότερα...

Πάει για παράταση η τακτοποίηση αυθαιρέτων

Σε παράταση "δύο συν δύο" μηνών φαίνεται πως προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου οι περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους. Αντί τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μελετούν λήξη της προθεσμίας κατά τα τέλη Απριλίου, επειδή και τα κρατικά ταμεία έχουν ανάγκη από έσοδα, την ώρα που οι αιτήσεις για τακτοποίηση δεν ξεπερνούν συνολικά μέχρι στιγμής τις 130.000, με τα έσοδα μόνο από τα παράβολα να φτάνουν τα 170 εκατ. ευρώ.

Οι διατάξεις του νέου νόμου περί τακτοποίησης αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων - ο λεγόμενος νόμος Παπακωνσταντίνου - εκτιμάται έχει πολλές ασάφειες και κενά, με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται πολύ οι διαδικασίες.

http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβολή για τα ενεργειακά πιστοποιητικά στις μισθώσεις ακινήτων ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Την αναβολή εφαρμογής των ενεργειακών πιστοποιητικών στις μισθώσεις ακινήτων, η οποία θα εφαρμοστεί από την προσεχή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη μίσθωση κάθε ιδιοκτησίας άνω των 50 τ.μ. θα χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή, με κόστος που κατά κανόνα υπερβαίνει το μηνιαίο ενοίκιο.

Για τις αγοραπωλησίες, τα πιστοποιητικά εφαρμόζονται ήδη υποχρεωτικά από τον Ιανουάριο του 2011.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι η ενεργειακή επιθεώρηση επιβάλλεται σε περίοδο μείωσης των ενοικίων και πλήρους απραξίας στη μισθωτική αγορά και έρχεται να προστεθεί στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στις βεβαιώσεις πολεοδομικής νομιμότητας που θεσπίστηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα και τα νέα «εξαρτημένα τοπογραφικά» που απαιτούνται σε όλα τα συμβόλαια, ακόμη και στις γονικές παροχές.

Η Ομοσπονδία ζητεί την αναβολή των ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο, προκειμένου «να μην μπλοκάρουν ακόμα και αυτές οι λίγες μισθώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα, και να μην είναι οι πολίτες εκτεθειμένοι σε αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών που τυπικά και μόνον έχουν απελευθερωθεί'».

Στην επιστολή, επίσης, αναφέρεται ότι η συνεχής μείωση ή και μη καταβολή των μισθωμάτων καθιστούν απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, να συγκεντρώσουν τα πάμπολλα (έως και 17) απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ενός ακόμη γραφειοκρατικού πιστοποιητικού, «χωρίς καμιά απολύτως αξία υπέρ του βαρυνόμενου ιδιοκτήτη, και να πληρώσουν ελεύθερα καθοριζόμενες αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών, συχνά μεγαλύτερες ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα (με ελάχιστο τελικό κόστος τα 3 ευρώ ανά τ.μ. στα επαγγελματικά κτίρια)».

Το κόστος αυτό, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, προστίθεται στα εξής νέα χαράτσια:

- Στη νέα έκτακτη εισφορά μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) σε βάρος των ιδιοκτητών.

- Στο αγνώστου ακόμη ύψους κόστος της νέας βεβαίωσης πολεοδομικής νομιμότητας για όλα τα συμβόλαια, που επιβλήθηκε με το νόμο περί αυθαιρέτων.

- Στα νέα «εξαρτημένα τοπογραφικά» που απαιτούνται ήδη υποχρεωτικά σε όλα τα συμβόλαια μεταβιβάσεων, ακόμη και στις γονικές παροχές.

- Στα νέα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων (για σύνδεση με τη ΔΕΗ), για τα οποία ήδη ζητούνται πολλαπλάσιες αμοιβές λόγω του νέου τρόπου χορήγησής τους.
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2012!
ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα". Διαβάστε περισσότερα...