Την παράταση της ρύθμισης του Ν.4014/11, για τα αυθαίρετα, τουλάχιστον για ένα χρόνο και τη μείωση του προστίμου για μεγάλες επιφάνειες αυθαιρέτων, "διότι μόνο έτσι οι ιδιοκτήτες μεγάλων επιφανειών θα ενταχθούν στη ρύθμιση", ζητάει η Ομοσπονδία Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος(ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε). ʼλλωστε, σημειώνει η ένταξη στη ρύθμιση άνω των 260.000 αιτήσεων μέχρι σήμερα επαληθεύει το ανωτέρω ενώ τονίζει ότι "υπενθυμίζουμε σε όλους ότι όταν ο αείμνηστος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Αντώνης Τρίτσης έφερε το Ν.1337/1983 περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων επανειλημμένως ενημέρωσε τους πολίτες μέσω των Μ.Μ.Ε και έτσι το μέτρο είχε μεγάλη απήχηση".
Αυτό προέκυψε, από τις εργασίες της Πανελλήνιας Συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε) από όπου και ελήφθησαν αποφάσεις που είναι συνδεδεμένες με την απασχόληση του ενός και πλέον εκατομμυρίου, άμεσα ή έμμεσα, εμπλεκομένων εργατοτεχνιτών και επιστημόνων συνεργατών με τον κλάδο των κατασκευών και την Εθνική Οικονομία γενικότερα.
Συγκεκριμένα εκτός την παράταση των αυθαιρέτων αποφασίστηκαν τα κάτωθι:
"Α) Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: την άμεση ενοποίηση και μείωση όλων των φόρων ή τέλη που αφορούν τα ακίνητα σε ένα ενιαίο φόρο η τέλος με αισθητή μείωση του συνολικού ποσού που θα πρέπει να καταβάλλεται ετησίως.
Β) Αντικειμενικές αξίες: αφού η χώρα μας και οι πωλήσεις ακινήτων βρίσκονται σε τεράστια ύφεση και τα περασμένα χρόνια όλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τις αξίες των ακινήτων, είναι αδιανόητο η πολιτεία να προσπαθεί να δημιουργήσει και πάλι πληθωριστικές τάσεις με τη συζητούμενη, κατά περιόδους, αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να "παγώσουν" όσο διαρκεί η ύφεση και μάλιστα να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, όπου αυτές είναι μεγαλύτερες των αγοραίων όπως επίσης οι συντελεστές εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων.
Γ) Εισηγούμεθα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αφού η κρίση μίσθωσης τόσο των επαγγελματικών ακινήτων όσο και των κατοικιών είναι τόσο έντονη και με μεγάλη διάρκεια, να μην καταβάλλονται φόροι από τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων διότι αδυνατούν να εξεύρουν τα χρηματικά ποσά που τους αντιστοιχούν να καταβάλλουν.
Δ) Ανάπτυξη περίοπτων περιοχών της χώρας, στα πλαίσια ανάκαμψης της Ελληνικής αγοράς και αύξησης των κρατικών εσόδων: Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας λύνεται με αναπτύξεις (fast track) όχι περισσοτέρων από πέντε-δέκα περιοχών της χώρας μας. Στο Dubai, οι ʼραβες δημιουργούν νησίδες μέσα στη θάλασσα και πουλάνε από 5000 έως 30000 ευρώ το τετραγωνικό επαγγελματικά, τουριστικά και ακίνητα κατοικίας στους παγκόσμιους επενδυτές. Την Ελλάδα μας, που έχει το καλύτερο κλίμα στον κόσμο, τη μεγαλύτερη πολιτιστική κληρονομιά και η μορφολογία του εδάφους της είναι η καλύτερη τόσο στις παραθαλάσσιες περιοχές όσο και στην ενδοχώρα, αντί να την έχουμε καταστήσει, εδώ και δεκάδες χρόνια, ως τη Φλώριδα της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, τη φτάσαμε στο σημερινό σημείο οικονομικής κρίσης. Μόνο τα νησιά που βρίσκονται δίπλα στην Αττική να είχαν αξιοποιηθεί, όπως στο Dubai, οι έλληνες θα είχαν το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο.
Ε) Παράταση ισχύος όλων των αδειών που δεν έχουν αποπερατώσει τον φέροντα οργανισμό από 4 χρόνια σε 8. Χιλιάδες άδειες ένεκα της κρίσης τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αποπερατώσει το φέροντα οργανισμό και δεν είναι σε ισχύ με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα να μην ανεγείρονται, δεκάδες χιλιάδες εργατοτεχνίτες να μην απασχολούνται και εκατομμύρια ευρώ να μην εισπράττονται από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω φόρων, τελών, εισφορών κ.λ.π., ένεκα της τροποποίησης του Γ.Ο.Κ. τον Ιούλιο του 2009 (τροποποίηση ποσοστού ημιυπαίθριων χώρων)".
Τέλος, η Ομοσπονδία τόνισε ότι "είναι επιτακτική ανάγκη αμέσως η χώρα να πάει σε ανάπτυξη προκειμένου να ανταποκριθεί στη συμφωνία του μνημονίου διότι με φόρους δεν υπάρχει δυνατότητα στη κοινωνία, τα επόμενα χρόνια να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι".
www.buildnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου