Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Τριπλό φορο-χτύπημα για ιδιοκτήτες ακινήτων

Τρεις φορές θα πληρώσουν φόρο ακινήτων το Σεπτέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009 και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και 2011. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία που δηλώθηκαν από τους φορολογούμενους το 2009 και το 2010 (και όσες θα δηλωθούν φέτος) δεν έχουν ακόμη περάσει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος; ΄Εχει προκύψει εμπλοκή με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009 δεν έχουν αποσταλεί καθώς δεν έχουν περάσει οι μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων που έγιναν το 2008 (γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, κληρονομιές κλπ). Αντίστοιχο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και για αντίστοιχο αριθμό εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, ενώ προβλήματα θα υπάρξουν και για την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων ΦΑΠ.
 
Υπολογίζεται ότι συνολικά το 2009, το 2010 και φέτος, δηλώθηκαν ή θα δηλωθούν περίπου 6 εκατομμύρια μεταβολές περιουσιακών στοιχείων. Η ιδιωτική εταιρεία που θα περνούσε τις μεταβολές στο περιουσιολόγιο δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία καθώς έχει προκύψει εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο με τη σύμβαση ανάθεσης του έργου από το δημόσιο. Η εταιρεία είχε αποτύχει να καταχωρήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων σημαντικό αριθμό δηλώσεων ΕΤΑΚ το 2008 με αποτέλεσμα να της επιβληθεί ρήτρα αποζημίωσης από το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια, προκειμένου το υπουργείο να επιταχύνει τη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων είχε προχωρήσει σε νέα σύμβαση με την εταιρεία την οποία όμως μπλόκαρε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση και οι εισπράξεις για το δημόσιο. Στελέχη του υπουργείου αισιοδοξούν ότι πιθανόν και εντός του Ιουλίου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσει η καταχώρηση των μεταβολών και η εκκαθάριση των δηλώσεων. Εφόσον γίνει αυτό, πολλοί φορολογούμενοι, δηλαδή αυτοί που τα τελευταία χρόνια είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία, μπορεί να κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους (ΕΤΑΚ για το 2009, και ΦΑΠ για το 2010 και 2011). Το αφορολόγητο του ΕΤΑΚ για το 2009 ήταν 100.000 (από την αξία κατοικιών) για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο και ο φόρος υπολογιζόταν με ενιαίο συντελεστή 0,1%. Το 2010 το ΕΤΑΚ αντικαταστάθηκε από τον ΦΑΠ που έχει αφορολόγητο όριο (ατομικό) 400.000 ευρώ και προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης 0,1% έως και 2%. Για το 2011 το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 200.000 ευρώ (ατομικό) με συντελεστή 0,2% έως 2%.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου