Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τα αυθαίρετα


Προβλέπονται κατηγοριοποιήσεις αυθαιρέτων και μειωμένα πρόστιμα
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και της κυβέρνησης και είναι ζήτημα ημερών πλέον να ανακοινωθεί η τελική κυβερνητική ρύθμιση για αυθαίρετα, η οποία θα έχει ως άμεσο στόχο να συγκεντρωθούν περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2011 από τα πρόστιμα, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδοκτήτες. Η τελική ρύθμιση η οποία θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πιθανώς και αυτή την εβδομάδα οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει:
Όσα αυθαίρετα βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού θα μπορούν να νομιμοποιηθούν με την απόκτηση συντελεστή δόμησης, ως άυλου τίτλου, και πιστοποιητικού αρχιτεκτονικής ένταξης για 30 ή 40 χρόνια, ανεξαρτήτως πολεοδομικής παράβασης, με μειωμένο πρόστιμο.
Όσα αυθαίρετα βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός οικισμού ο χρόνος «τακτοποίησής» τους θα εξαρτάται από τον βαθμό ωριμότητας του κάθε πολεοδομικού σχεδίου. Δηλαδή, αυθαίρετα
κτίσματα και κατασκευές σε περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθεί τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και τα ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) θα παίρνουν τον δρόμο της νομιμοποίησης, πιθανώς και αυτά για 30 με 40 χρόνια.
Για τα υπόλοιπα εκτός σχεδίου αυθαίρετα, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε οικόπεδο μη άρτιο και άρα μη οικοδομήσιμο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αγοράσει την έκταση που υπολείπεται,
προκειμένου να την εισφέρει ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα στον οικείο δήμο η να πληρώσει το αντιστάθμισμα σε χρήμα.

 «Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα συμπεριλαμβάνει και την αλλαγή του πλαισίου για τις κατεδαφίσεις ώστε το μέτρο να καταστεί πραγματικά εφικτό και αποτελεσματικό» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου, σε χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Real news. Ο ίδιος συμπλήρωσε λέγοντας ότι : «Παράλληλα προχωράμε με ταχύτερους ρυθμούς σε όλες εκείνες τις ενέργειες - όπως χωρικός σχεδιασμός, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, νέο πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών, υπηρεσίες πολεοδομικού ελέγχου κ.λπ. - που θα αποτρέπουν
από την αυθαιρεσία και θα βοηθούν τον πολίτη και τον μηχανικό να παραμένουν στις κατασκευές τους εντός των ορίων της νομοθεσίας».
ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου