Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σε τέσσερις εβδομάδες ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για συζήτηση και επεξεργασία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και την απλοποίηση της περιβαλλοντικής
αδειοδότησης, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Αυγούστου. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλλουν δηλώσεις υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νέου νομοθετήματος από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο τα έσοδα του Δημοσίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 600.000 ευρώ έως το τέλος του 2011, μόνο από την είσπραξη του παράβολου των 500 έως 2000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία και το είδος της κατασκευής για την υπαγωγή της στη διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων.
Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου γίνεται επίσης λόγος για αύξηση εσόδων και από τον επανακαθορισμό του ύψους των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, χωρίς
όμως να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό. Ποσοστό από τα έσοδα αυτά, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο. Στο ταμείο αυτό θα
αποδοθούν επίσης και τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως. Σημειώνεται ότι από 1.1.2012 θα απαγορεύεται και θα είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ακινήτου στο οποίο έχει
εκτελεσθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Το νομοσχέδιο, το οποίο υπογράφουν δέκα συναρμόδιοι  υπουργοί και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ έχει δυο
κεφάλαια και συνολικά 33 άρθρα. Από αυτά τα 22 άρθρα αφορούν στο πρώτο κεφάλαιο που πραγματεύεται τα θέματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία αναμορφώνεται πλήρως για όλες τις κατηγορίες χρήσεων, έργων και δραστηριοτήτων Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά στα αυθαίρετα με 6 άρθρα για τις νέες ρυθμίσεις, ενώ οι λοιπές διατάξεις αφορούν μεταβατικές, τροποποιούμενες και καταργούμενες διατάξεις.
TEE

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Βαριές ευθύνες και καμπάνες για τους Μηχανικούς

Ρόλο και μεγάλες ευθύνες προβλέπει το νομοσχέδιο για τους Μηχανικούς κυρίως
στις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Από την 1/1/2012 θα είναι υποχρεωτικό να γίνονται με
υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με την οποία να βεβαιώνεται ότι
στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί
χρήσεις χωρίς άδεια, ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες
αυθαίρετες χρήσεις έχουν υπαχθείς στις νέες ρυθμίσεις. Προβλέπονται πρόστιμα από
30.000 έως 100.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεσίτες υποθηκοφύλακες και μηχανικούς εφόσον δεν είναι ακριβή τα στοιχεία. Επιπροσθέτως για τους Μηχανικούς προβλέπεται
ότι, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική απαγόρευση
άσκησης του επαγγέλματος από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του Τεχνικού Επιμελητηρίου
Ελλάδος
TEE
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Λύσεις α λα ... ημιυπαίθριους και για τα αυθαίρετα!

 


Λύση ανάλογη με εκείνη της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων σκοπεύει να δώσει στο πρόβλημα των αυθαίρετων κατασκευών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το σχέδιο νόμου, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο νομοσχέδιο γίνεται διαχωρισμός των περιπτώσεων αυθαιρέτων σε εκείνα που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και στα άλλα, που μπορούν να ρυθμιστούν, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εξαιρούνται και είναι άμεσα κατεδαφιστέες οι κατασκευές, που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.).




Μάλιστα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της δυνατότητας κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων που δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Η διαδικασία εντοπισμού και περαίωσης της διαδικασίας ανατίθεται στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης πως από την 1η/1/2012, όλα τα ακίνητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται, χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού, που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο, και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

Σημειώνεται ακόμη ότι ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις από όσους εμπλέκονται σε μία δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κ.λ.π) επισύρουν αυστηρές ποινές. Για τους μηχανικούς προβλέπεται έως και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Για τις περιπτώσεις διατήρησης των αυθαιρέτων, το σχέδιο νόμου προτείνει «τακτοποίηση» για 40 χρόνια των αυθαιρέτων κτισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών και ρύθμιση για 20 χρόνια αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών.

Τα κριτήρια για τον υπολογισμό των προστίμων

Για τον υπολογισμό των προστίμων που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων λαμβάνονται υπόψη:

1. Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας.

2. Η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου.

3. Το είδος του ακινήτου (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ.)

4. Ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης (κατ' επέκταση ή / και καθ' ύψος υπέρβαση δόμησης / κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή / και οικοδομικής γραμμής).

5. Η αυθαίρετη αλλαγή ως προς τη χρήση της οικοδομικής άδειας.

6. Η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

7. Κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής (π.χ. πισίνες).

8. Υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.

Με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη, ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή στο ΚΕΠ έως 31.12.2011, φάκελος με τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση

2. Παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου (500€, 1000€ ή 2000€, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της αυθαίρετης κατασκευής)

3. Έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου

4. Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 με τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής.

Το έντυπο υπολογισμού θεωρείται από την Πολεοδομική Υπηρεσία προσωρινά (σε περίπτωση εξόφλησης με δόσεις) ή οριστικά (σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης) και με αυτό ο ιδιοκτήτης πληρώνει στις τράπεζες το πρόστιμό του.

Ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος των προστίμων:

Για κατοικίες, σε διάφορες περιπτώσεις:

-ΥΔ (Υπέρβαση Δόμησης) 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ (Τιμή Ζώνης): 1.500 ευρώ, α' κατοικία - πρόστιμο 3.375 ευρώ

-ΥΔ 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (+υπέρβαση ύψους >20%) - πρόστιμο 5.062 ευρώ

-ΥΔ 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (+υπέρβαση κάλυψης <20%) - πρόστιμο 4.050 ευρώ

-ΥΔ 30 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ (α' κατοικία) - πρόστιμο 2.250 ευρώ

-ΥΔ 100 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ, α' κατοικία - πρόστιμο 11.250 ευρώ

-ΥΔ 100 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (50τμ κύριοι/50τμ βοηθ.) - πρόστιμο 8.812 ευρώ

-ΥΔ 100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ (β' κατοικία) - πρόστιμο 27.000 ευρώ

-100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ, α' κατοικία - πρόστιμο 7.500 ευρώ

-100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ, (α' κατοικία, χωρίς άδεια) - πρόστιμο 22.500 ευρώ

Για μεγάλα κτίρια (πλην κατοικίας), σε διάφορες περιπτώσεις:

-Αγροτική μονάδα 1.200 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 24.000 ευρώ

-Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 1.200 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 48.000 ευρώ

-Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 4.000 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 200.000 ευρώ

-Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 120 τμ, εντός σχεδίου με ΤΖ: 1.500 ευρώ - πρόστιμο 7.200 ευρώ

-Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 1.200 τμ, εντός σχεδίου με ΤΖ: 1.500 ευρώ - πρόστιμο 108.000 ευρώ

Επίσης, για αυθαίρετες κατασκευές μικρότερες από 20 τμ προβλέπεται κατ΄ αποκοπήν πρόστιμο ως εξής:

-εντός σχεδίου με ΤΖ μικρότερη των 2.000 ευρώ - πρόστιμο 2.000 ευρώ

-εντός σχεδίου με ΤΖ μεγαλύτερη ή και ίση των 2.000 ευρώ - πρόστιμο 3.000 ευρώ

-εκτός σχεδίου - πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τα αυθαίρετα


Προβλέπονται κατηγοριοποιήσεις αυθαιρέτων και μειωμένα πρόστιμα
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και της κυβέρνησης και είναι ζήτημα ημερών πλέον να ανακοινωθεί η τελική κυβερνητική ρύθμιση για αυθαίρετα, η οποία θα έχει ως άμεσο στόχο να συγκεντρωθούν περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2011 από τα πρόστιμα, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδοκτήτες. Η τελική ρύθμιση η οποία θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πιθανώς και αυτή την εβδομάδα οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει:
Όσα αυθαίρετα βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού θα μπορούν να νομιμοποιηθούν με την απόκτηση συντελεστή δόμησης, ως άυλου τίτλου, και πιστοποιητικού αρχιτεκτονικής ένταξης για 30 ή 40 χρόνια, ανεξαρτήτως πολεοδομικής παράβασης, με μειωμένο πρόστιμο.
Όσα αυθαίρετα βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός οικισμού ο χρόνος «τακτοποίησής» τους θα εξαρτάται από τον βαθμό ωριμότητας του κάθε πολεοδομικού σχεδίου. Δηλαδή, αυθαίρετα
κτίσματα και κατασκευές σε περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθεί τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και τα ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) θα παίρνουν τον δρόμο της νομιμοποίησης, πιθανώς και αυτά για 30 με 40 χρόνια.
Για τα υπόλοιπα εκτός σχεδίου αυθαίρετα, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε οικόπεδο μη άρτιο και άρα μη οικοδομήσιμο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αγοράσει την έκταση που υπολείπεται,
προκειμένου να την εισφέρει ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα στον οικείο δήμο η να πληρώσει το αντιστάθμισμα σε χρήμα.

 «Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα συμπεριλαμβάνει και την αλλαγή του πλαισίου για τις κατεδαφίσεις ώστε το μέτρο να καταστεί πραγματικά εφικτό και αποτελεσματικό» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου, σε χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Real news. Ο ίδιος συμπλήρωσε λέγοντας ότι : «Παράλληλα προχωράμε με ταχύτερους ρυθμούς σε όλες εκείνες τις ενέργειες - όπως χωρικός σχεδιασμός, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, νέο πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών, υπηρεσίες πολεοδομικού ελέγχου κ.λπ. - που θα αποτρέπουν
από την αυθαιρεσία και θα βοηθούν τον πολίτη και τον μηχανικό να παραμένουν στις κατασκευές τους εντός των ορίων της νομοθεσίας».
ΤΕΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους

Παρατείνεται εως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε στη Βουλή.Η τροπολογία προβλέπει επίσης την παράταση εως το τέλος του χρόνου της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης για το ειδικό πρόστιμο τακτοποίησης και για όλες τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.Έως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 650 χιλιάδες φάκελλοι, που αφορούν σε περίπου 900 χιλιάδες βοηθητικούς χώρους.
Πηγή: ΝΕΤ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Στον αέρα τα μεγάλα οδικά έργα - Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΩΝ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται τα μεγάλα οδικά έργα της χώρας.
Παραμένει σε εκκρεμότητα η επίτευξη οριστικής συμφωνίας,
μεταξύ παραχωρησιούχων, υπουργείου Υποδομών και
χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση
και ολοκλήρωση της κατασκευής τους, που μέχρι είναι αμφίβολη.
Λόγω διακοπής του δανεισμού οι κοινοπραξίες των έργων έχουν
οδηγηθεί σε άτυπη στάση εργασιών. Προβλήματα σημειώνονται σε
όλα τα έργα αυτοκινητοδρόμων, που υλοποιούνται με συμβάσεις
παραχώρησης. Στο πάζλ της στάσης εργασιών προστέθηκε και
η κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού, η οποία κατασκευάζει τον
άξονα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος – Τσακώνα ανακοινώνοντας
ότι «αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την πλειοψηφία των
έργων». Ταυτοχρόνως η κοινοπραξία εκφράζει την πρόθεση
της να συνεργαστεί για να γίνουν τα έργα. «Η Ολυμπία Οδός
και οι μέτοχοί της συνεργάζονται στενά με το Ελληνικό Δημόσιο
και τους δανειστές του έργου για να καθορίσουν μια βιώσιμη
λύση για τη συνέχιση του Έργου» αναφέρει σε ανακοίνωσή
της η κοινοπραξία και συμπληρώνει ότι έχει σημειωθεί
σημαντική πρόοδος στον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση
των προβλημάτων και όλα τα μέρη συμμετέχουν με καλή πίστη,
αντιμετωπίζοντας αντικειμενικά τα γεγονότα της τρέχουσας
κατάστασης. Οι σημαντικές καθυστερήσεις, προσθέτει, πουο να εργοστάσιο κλείνει
μετά το άλλο και πλήθος εργαζόμενοι
οδηγούνται στην ανεργία
έχουν επηρεάσει την ολοκλήρωση όλων των τμημάτων του νέου
αυτοκινητόδρομου, καθώς και η παρατηρούμενη κατά 20% έως 30%
πτώση στην κυκλοφορία, οδήγησαν τους δανειστές το Νοέμβριο
2010 στην προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης μέχρι να
βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την εξισορρόπηση των πηγών και
της χρήσης των κονδυλίων κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Ως αποτέλεσμα αυτού του ελλείμματος χρηματοδότησης,
η εταιρία έπρεπε να εφαρμόσει αρχικά ένα πιο αργό ρυθμό
κατασκευής και, πρόσφατα, να λάβει την απόφαση να αναστείλει
προσωρινά την πλειοψηφία των έργων, προκειμένου να δοθεί
χρόνος για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, να διασφαλιστεί ότι
τα διαθέσιμα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση
των απαραίτητων έργων ασφαλείας, τις καθημερινές υπηρεσίες
λειτουργίας και συντήρησης, καθώς και να αποφευχθεί μια
αδυναμία αποπληρωμής των δανείων που έχει συνάψει η εταιρία.
Είμαστε βέβαιοι, σημειώνει η Ολύμπια Οδός, ότι οι θέσεις
των εμπλεκομένων μερών θα συγκλίνουν κατά τις επόμενες
εβδομάδες με τον ορισμό μιας μακροπρόθεσμης λύσης προς
το συμφέρον της Ελληνικής κοινωνίας. Μόλις συμφωνηθεί μια
μακροπρόθεσμη λύση, θα ξεκινήσει απ’ όλα τα μέρη η διαδικασία
της καταγραφής των συμφωνημένων αρχών στο Ευρωπαϊκό
και εθνικό νομικό πλαίσιο, μετά την οποία, θα ξαναξεκινήσει η
χρηματοδότηση

TEE
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αύξηση στα οικοδομικά υλικά!


Ανατιμήσεις ύψους 2,5% καταγράφηκαν στα οικοδομικά υλικά, σε ετήσια βάση τον Ιούνιο εφέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι κυριότερες αυξήσεις τιμών
σημειώθηκαν, στους σωλήνες χαλκού (17,9%), στο πετρέλαιο κίνησης (14,1%), στους χάλκινους
αγωγούς (11,8%), στον σίδηρο οπλισμού (7,7%), στους πλαστικούς σωλήνες (5,2%), στις ορειχάλκινες βάνες (4,7%), στους πλαστικούς- συνθετικούς- ινοτσιμέντου σωλήνες (3,8%), στην ξυλεία οικοδομών (2,9%), στην ηλεκτρική ενέργεια (2,8%), στα τούβλα (2,6%), στις τσιμεντόπλακες (2,4%), στους νεροχύτες (1,9%), στους διακόπτες (1,7%), στους πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (1,6%), στα ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (1,6%), στα κουφώματα αλουμινίου (1%), στο Πλαστικό- ακρυλικό νερού (1%) και στα θερμαντικά σώματα (0,9%). Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στις γυψοσανίδες (2,5%), στο σύστημα θυροτηλεόρασης (1,3%), στους μηχανισμούς γκαραζόπορτας (0,9%), στα σιδερένια κιγκλιδώματα (0,8%) και στους υαλοπίνακες (0,5%).
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών σημείωσε αύξηση 2,5% τον Ιούνιο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2010, έναντι αύξησης 3,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2010 προς το 2009. Ο γενικός δείκτης τον Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2011, σημείωσε αύξηση 0,1% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2010.


TEE
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μεταβίβαση αυθαιρέτων

Μεταβίβαση αυθαιρέτων, με μόνη προϋπόθεση να έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα, και απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι τα μέτρα που θα εμπεριέχονται στα δύο νομοσχέδια που θα καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος την ερχόμενη εβδομάδα.
Με προφανή στόχο να γεμίσει τα άδεια ταμεία, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προχωράει σ' αυτές τις αλλαγές που αναμένεται να προκαλέσουν θύελλα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ο υπουργός, σε χθεσινές δηλώσεις του, είπε χαρακριστικά ότι «τραβάμε κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προχωράμε σε μια δίκαιη ρύθμιση» και πρόσθεσε ότι θα εξαιρεθούν αυθαίρετα σε ευαίσθητες περιοχές, σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές και σε αιγιαλούς. Περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έγιναν γνωστές.
Οσον αφορά την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενεργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε αναλυτική ανακοίνωση, τονίζει ότι στοχεύει στη δραστική απλοποίηση και μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Παράλληλα, χρυσώνει το χάπι σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στο στόχο για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος»...

Από 21.500 μελέτες σε 2.000
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, σήμερα στη χώρα μας το σύνολο των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης ξεπερνά τις 21.500 ανά έτος, εκ των οποίων περίπου 13.300 αξιολογούνται από τις περιφέρειες (πρώην νομαρχίες), περίπου 7.500 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις (πρώην περιφέρειες) και περίπου 650 από το υπουργείο. Ο δε μέσος χρόνος σήμερα στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας (προμελέτη και μελέτη) για τα έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ ξεπερνά τους 20 μήνες, ενώ σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες έργων, όπως τα έργα εξόρυξης, ξεπερνά τα 3 χρόνια.
Στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου, που αναμένεται να καταστεί λειτουργικό εντός του Σεπτεμβρίου του 2011, είναι οι σχετικές ρυθμίσεις να οδηγήσουν στον υποδεκαπλασιασμό των μελετών που διεξάγονται ετησίως (κάτω από 2.000 μελέτες).*

http://www.enet.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Τακτοποίηση αυθαιρέτων με ανταλλάγματα σε γη και χρήμα

Ρύθμιση με περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που θα διαφοροποιείται από τις αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα προηγούμενες, θα καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης.

«Όλες οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις ήταν εισπρακτικού χαρακτήρα, η νέα θα προσπαθήσει να πετύχει περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο», σημείωσε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι ταυτόχρονα με τις νομιμοποιήσεις, αναμορφώνεται και επαναδραστηριοποιείται και η υπηρεσία κατεδαφίσεων.

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες αυθαιρέτων, που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν διαφορετικά, ενώ η προσφυγή στο ΣτΕ μπορεί να ακυρώσει τις όποιες κυβερνητικές προσπάθειες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα προσπάθειες τακτοποίησης τους προσέκρουαν στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που αναφέρεται στα δάση αλλά και σε άλλα άρθρα που διασφαλίζουν την ισονομία των πολιτών.

Η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού ισοζυγίου, όπως έγινε στην περίπτωση των ημιυπαίθριων, εκτιμάται από την πλευρά του υπουργείου ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα συνταγματικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε δύο μεγάλες κατηγορίες αυθαιρέτων και στο τρόπο που θα μπορέσουν να τακτοποιηθούν.

Στα εντός σχεδίου δόμησης αυθαίρετα (είτε είναι παραθεριστική είτε πρώτη κατοικία) θα προβλέπεται ο ιδιοκτήτης του:

    Να αποκτήσει συντελεστή δόμησης, ως άυλο τίτλο
    Να αποκτήσει πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής ένταξης

Με αυτές τις προϋποθέσεις και με τη πληρωμή των προστίμων, που θα είναι χαμηλότερα από τα ισχύοντα, το ακίνητο θα τακτοποιείται.

Στα εκτός σχεδίου δόμησης (αφορά τη παραθεριστική  κατοικία ) προβλέπεται η αγορά περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα πρέπει είτε να αγοράσει γη στον ίδιο δήμο για το κομμάτι που υπολείπεται ώστε θεωρηθεί ότι έχει κτίσει σε άρτιο οικόπεδο είτε να εισφέρει σε χρήμα το αντίστοιχο ποσό.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει χτίσει σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων, ενώ η δόμηση επιτρέπεται στα 4 στρέμματα, θα πρέπει να αγοράσει 2 στρέμματα στον ίδιο δήμο, αδόμητα άρτια και οικοδομήσιμα, τα οποία θα παραμείνουν αδόμητα για πάντα, με σκοπό ο δήμος να τα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων.

Με την  πληρωμή των  προστίμων και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα μπορεί να το τακτοποιήσει. Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, προβλέπεται να υπάρχουν οικονομικά κριτήρια και σε περίπτωση χαμηλού εισοδήματος ο ιδιοκτήτης να εξαιρείται του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία υπηρεσίας κατεδάφισης στην αποκεντρωμένη διοίκηση, όπου προβλέπεται η δυνατότητα μέχρι και επιστράτευση των κατόχων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στις κατεδαφίσεις.

Newsroom ΔΟΛ Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλό φορο-χτύπημα για ιδιοκτήτες ακινήτων

Τρεις φορές θα πληρώσουν φόρο ακινήτων το Σεπτέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009 και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και 2011. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία που δηλώθηκαν από τους φορολογούμενους το 2009 και το 2010 (και όσες θα δηλωθούν φέτος) δεν έχουν ακόμη περάσει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος; ΄Εχει προκύψει εμπλοκή με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009 δεν έχουν αποσταλεί καθώς δεν έχουν περάσει οι μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων που έγιναν το 2008 (γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, κληρονομιές κλπ). Αντίστοιχο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και για αντίστοιχο αριθμό εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, ενώ προβλήματα θα υπάρξουν και για την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων ΦΑΠ.
 
Υπολογίζεται ότι συνολικά το 2009, το 2010 και φέτος, δηλώθηκαν ή θα δηλωθούν περίπου 6 εκατομμύρια μεταβολές περιουσιακών στοιχείων. Η ιδιωτική εταιρεία που θα περνούσε τις μεταβολές στο περιουσιολόγιο δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία καθώς έχει προκύψει εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο με τη σύμβαση ανάθεσης του έργου από το δημόσιο. Η εταιρεία είχε αποτύχει να καταχωρήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων σημαντικό αριθμό δηλώσεων ΕΤΑΚ το 2008 με αποτέλεσμα να της επιβληθεί ρήτρα αποζημίωσης από το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια, προκειμένου το υπουργείο να επιταχύνει τη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων είχε προχωρήσει σε νέα σύμβαση με την εταιρεία την οποία όμως μπλόκαρε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση και οι εισπράξεις για το δημόσιο. Στελέχη του υπουργείου αισιοδοξούν ότι πιθανόν και εντός του Ιουλίου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσει η καταχώρηση των μεταβολών και η εκκαθάριση των δηλώσεων. Εφόσον γίνει αυτό, πολλοί φορολογούμενοι, δηλαδή αυτοί που τα τελευταία χρόνια είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία, μπορεί να κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους (ΕΤΑΚ για το 2009, και ΦΑΠ για το 2010 και 2011). Το αφορολόγητο του ΕΤΑΚ για το 2009 ήταν 100.000 (από την αξία κατοικιών) για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο και ο φόρος υπολογιζόταν με ενιαίο συντελεστή 0,1%. Το 2010 το ΕΤΑΚ αντικαταστάθηκε από τον ΦΑΠ που έχει αφορολόγητο όριο (ατομικό) 400.000 ευρώ και προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης 0,1% έως και 2%. Για το 2011 το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 200.000 ευρώ (ατομικό) με συντελεστή 0,2% έως 2%.
Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

 


Ρεπορτάζ : Χαρά Τζαναβάρα
(από την Ελευθεροτυπία)
«Καρότο και μαστίγιο» για τα αυθαίρετα προανήγγειλε χθες ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, με πακέτο μέτρων που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Το πρώτο αφορά τις ρυθμίσεις τακτοποίησης που θα...
κινηθούν σε γενικές γραμμές στο μοντέλο των ημιυπαίθριων, ενώ το δεύτερο κάποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές που «βγάζουν μάτι». Ετοιμάζεται μάλιστα ειδική υπηρεσία στο υπουργείο που θα γκρεμίζει με δικές της μπουλντόζες. Το «καρότο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και πληροφορίες της «Ε», θα περιλαμβάνει τα εξής: 1 Κατηγοριοποίηση των παρανομιών σε δύο μεγάλες ενότητες: - Η πρώτη αφορά οικοδομές εξ ολοκλήρου αυθαίρετες, που κατά κανόνα συγκροτούν κανονικούς οικισμούς και θα γίνει προσπάθεια να αποκτήσουν με ταχύτερους ρυθμούς πολεοδομικά σχέδια σε συνδυασμό με την προώθηση των δασικών χαρτών της περιοχής. Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των αυθαιρέτων της τελευταίας 20ετίας. - Η δεύτερη περιλαμβάνει περιπτώσεις που έχουν γίνει υπερβάσεις στην οικοδομική άδεια και θεωρείται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ήδη θεσμοθετημένη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τις άλλες παραβάσεις μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής. Αλλωστε η έως τώρα εικόνα δείχνει ότι το 97% των περιπτώσεων που έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση αφορούν υπόγεια και πιλοτές. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αυτές οι περιπτώσεις να καλυφθούν με μεταφορά συντελεστή δόμησης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο αλλά για το τέλος του χρόνου. 2 Εξαίρεση όλων των αυθαιρέτων από την κατεδάφιση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που πιθανότατα θα είναι 30-40 χρόνια. 3 Σοβαρή μείωση των υπέρογκων προστίμων που είχαν θεσμοθετηθεί το 2003 με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Στην πράξη το μέτρο δεν απέδωσε γιατί οι πολεοδομίες έκαναν ελάχιστους ελέγχους και καταλόγιζαν πρόστιμα σε ακόμη λιγότερες περιπτώσεις λόγω των γραφειοκρατικών εμπλοκών. Η επιβάρυνση θα αντιπροσωπεύει το 5-10% της αξίας του αυθαιρέτου, έναντι 100% που ισχύει σήμερα, ενώ θα προβλέπονται μειώσεις για οικονομικά ασθενείς ομάδες. 4 Ξεκαθάρισμα όλων των προηγούμενων περιπτώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων που είχαν γίνει το 1983 και το 2003 και είχαν μείνει μόνον στις αρχικές δηλώσεις, χωρίς να πληρώνουν ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. Θα κληθούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα ή να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις αν είναι γι' αυτούς ευνοϊκότερες. «Θα προχωρήσουμε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος», διαβεβαίωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με το ΣτΕ. Κατά τα πρότυπα των ημιυπαίθριων οι δηλώσεις αυθαιρέτου θα συνοδεύονται από προκαθορισμένο παράβολο, ενώ το οφειλόμενο πρόστιμο θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν, την αντικειμενική αξία και τη χρήση του ακινήτου (μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία, επαγγελματικός χώρος κ.λπ.). Είναι πιθανόν οι ιδιοκτήτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της στατικής μελέτης. Το «μαστίγιο» θα έχει διπλό χαρακτήρα και αφορά: * ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ κραυγαλέων περιπτώσεων αυθαιρέτων. Ηδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπιστούν τελεσίδικες αποφάσεις που μένουν εδώ και χρόνια στα χαρτιά. Αφορούν κυρίως την προστατευόμενη περιοχή του Κηφισού και την ανατολική Αττική, όπου οι μπουλντόζες θα αναλάβουν σύντομα δράση. «Θα κατεδαφίσουμε κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση», υποσχέθηκε ο υπουργός, αλλά σε ερώτηση της «Ε» ότι με τους πρώτους δασικούς χάρτες έχουν ήδη εντοπιστεί σχεδόν 3.000 κτίσματα σε δάση, περιορίστηκε να πει ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος». * ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ για νέα αυθαίρετα και ελεγκτικό μηχανισμό μέσω δορυφόρων ώστε να εντοπίζονται οι παρανομίες στη φάση της κατασκευής, που είναι ευκολότερη η διαδικασία κατεδάφισης. Τα σημερινά πρόστιμα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για παλιά αυθαίρετα που δεν θα δηλωθούν. Προανήγγειλε στην ουσία fast track, αυτή τη φορά για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που στην ουσία αποτρέπουν την κατεδάφιση αυθαιρέτων, με δικαστικές προσφυγές που μπορεί να διαρκέσουν 6-10 χρόνια, εφόσον δεν εξαφανιστούν σε κάποιο συρτάρι. Θα συνδυαστεί με τη δημιουργία νέας υπηρεσίας δόμησης στο υπουργείο, που θα αναλάβει και τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών στο σύνολο της χώρας παρακάμπτοντας τις πολεοδομίες. Θα διαθέτει ειδικό τμήμα κατεδαφίσεων με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα ώστε να αντιμετωπιστεί η απροθυμία των ιδιωτών να αναλάβουν το άχαρο έργο.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οι Τράπεζες "επιστρέφουν" έξοδα φακέλου από το 1990 μέχρι σήμερα

Cosmo.gr

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου, χιλιάδες καταναλωτές-πελάτες τραπεζών, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή ποσών που είχαν καταβάλει πριν από χρόνια σε τράπεζες, προκειμένου να εκδοθεί το δάνειό τους, ποσά τα οποία λάμβαναν οι τράπεζες με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν έξοδα για το άνοιγμα φακέλου.

 
Με  ανακοίνωση της Γενικής Ομοσπονδίας  Καταναλωτών Ελλάδας και με βάση τη με αριθμ. 233/2010 απόφαση Ελληνικού  Δικαστηρίου, αποφασίστηκε ότι τα έξοδα  φακέλου που εισπράττουν οι τράπεζες για την έκδοση δανείων είναι  παράνομα και συνιστούν «αδικαιολόγητο πλουτισμό».

Κατά  καιρούς παράγονταν καινούριοι νόμοι, οι οποίοι είχαν ως στόχο να βάλουν ένα τέλος στην αυθαιρεσία των τραπεζών, όπως τη μη καταβολή επιπλέον ποσού για κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου ή τη μη επιβολή εξόδων αδράνειας σε λογαριασμούς που δεν κινούνται για χρονικό διάστημα άνω του έτους.

Με  την εν λόγω απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΠΔ/ΤΕ 1969/1991 και την απόφαση ΕΝΠΘ/ΤΕ 524/1993, απαγορεύεται η είσπραξη προμήθειας στα δάνεια των οποίων το επιτόκιο ορίζεται ελεύθερα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επομένως, η εν λόγω επιβάρυνση είναι παράνομη, αφού αντίκειται στη διάταξη αυτή και οι σχετικές συμφωνίες είναι άκυρες, κατά το άρθρο 174 του ΑΚ.

Η διαφορά της συγκεκριμένης απόφασης, από τις λοιπές που κατά καιρούς εκδίδονταν για τις αυθαιρεσίες των τραπεζών έγκειται στο ότι κρίνει ως χρόνο παραγραφής διεκδίκησης των εξόδων φακέλου τα είκοσι έτη (20), κάνοντας δεκτές για πρώτη φορά τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού (904 επ.ΑΚ).

Συνεπώς, όλοι οι δανειολήπτες που υπέγραψαν συμβάσεις δανείων από το 1990 μέχρι και σήμερα, μπορούν να αξιώσουν τα χρηματικά ποσά που είχαν καταβάλει πριν από χρόνια.

Σημειώνεται δε ότι η απόφαση αφορά όλες τις μορφές δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών, πιστωτικών καρτών, επαγγελματικών, διακοποδανείων, εορτοδανείων, αυτοκινήτου κ.α.

Οι  καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν  είτε στις ενώσεις προστασίας καταναλωτών  είτε σε δικηγορικά γραφεία και με μία εξουσιοδότηση, αντίγραφο της  συμβάσεως του δανείου και  αντίγραφο των αποδείξεων των  εξόδων προμήθειας που πλήρωσαν να προχωρήσουν στην κατάθεση αγωγής προς τις τράπεζες για την είσπραξη των χρημάτων τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Από Οκτώβριο και... βλέπουμε οι μόνιμοι ενεργειακοί επιθεωρητές

 Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκπαίδευσης και των εξετάσεων για την σύσταση του Μητρώου των Μόνιμων Ενεργειακών Επιθεωρητών, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία χορήγησης αδειών Μονίμων Ενεργειακών Επιθεωρητών προωθούνται:
 
Η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα εκπαίδευσης των ενεργειακών επιθεωρητών, όπως οι ελάχιστες προϋποθέσεις και προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι φορείς εκπαίδευσης, τα προσόντα των εκπαιδευτών, η διδακτέα ύλη, η διαδικασία και ο τρόπος των εξετάσεων και η αξιολόγηση των υποψηφίων.
Έκδοση υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων, η ισοτιμία και διαφάνεια της εξεταστικής διαδικασίας
Η έκδοση εκπαιδευτικού εγχειριδίου
Ενημέρωση των φορέων εκπαίδευσης (ΑΕΙ και πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης)
Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος ώστε η εξεταστική διαδικασία να διεξάγεται ηλεκτρονικά.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα στο Μητρώο Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν εγγραφεί 5.046 επιθεωρητές.
 
Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτοι έλεγχοι των εκδιδόμενων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας και η διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
 
Το έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Ο κ. Καλαφάτης που είχε απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση έχει καταγγείλει ότι λόγω των καθυστερήσεων ενεργοποίησης των διαδικασιών για την πιστοποίηση των Μόνιμων Ενεργειακών Επιθεωρητών δημιουργούνται συνθήκες "υπενοικίασης" εργασίας και φαινόμενα εκμετάλλευσης νέων μηχανικών, που παρέχουν εργασία έναντι εξευτελιστικών αμοιβών σε συναδέλφους τους μηχανικούς που έχουν λάβει προσωρινές άδειες.
 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ
Διαβάστε περισσότερα...

«Παράταση υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για μισθώσεις τμημάτων κτιρίων, έως τις 9 Ιανουαρίου 2012»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΘΕΜΑ: «Παράταση υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για μισθώσεις τμημάτων κτιρίων, έως τις 9 Ιανουαρίου 2012»
 
 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλληγής, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αποφάσισε την παράταση της υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τις περιπτώσεις νέων μισθωτηρίων συμβολαίων τμημάτων κτιρίου, άνω των 50 τ.μ., (που, σύμφωνα με την 2279/22.12.2010 Εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, θα ίσχυε από 9 Ιουλίου 2011), για ένα επιπρόσθετο διάστημα έξι μηνών, δηλαδή από τις 9 Ιανουαρίου 2012.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ), που εφαρμόζεται με επιτυχία από τις αρχές Οκτωβρίου του 2010, ενώ από τις 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ, από Ενεργειακούς Επιθεωρητές, σε κάθε περίπτωση αγοροπωλησίας ακινήτων και στην περίπτωση νέων μισθωμάτων αυτοτελών ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. κτιρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων.
 
Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ, για την περίπτωση αγοροπωλησίας και ενοικίασης κτιρίων, θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βασικό επιστημονικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά των ακινήτων και την καταγραφή της ενεργειακής κατάστασης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, μέσω της πιστοποίησης της ενεργειακής του απόδοσης, στη βάση μεθοδολογίας και υπολογισμών.
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ
Διαβάστε περισσότερα...