Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σε 30 μήνες τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, περαιτέρω μείωση για όσα κτίστηκαν πριν το 1983

Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα αναμένεται να επιφέρει τροποποίηση που θα καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.Ειδικότερα, μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση -επιπλέον του παράβολου- όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στην ρύθμιση.
 
Επίσης, μετατίθεται στους τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου -αντί των οκτώ- η καταβολή της πρώτης δόσης για την «τακτοποίηση» του αυθαίρετου. 
 
Επίσης, με βάση άλλη τροποποίηση αυξάνονται οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου σε 30 από 24.Εξάλλου, καταργείται η διάταξη που προβλέπει τον αριθμό των δόσεων και παραπέμπει τον καθορισμό τους σε υπουργική απόφαση. 
 
Τέλος, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα για την «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων που κτίστηκαν πριν του 1983, με τον συντελεστή να διαμορφώνεται από 0,2 σε 0,15.
 
Πιστοποιητικό νομιμότητας
 
Όπως ορίζεται στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, σε κάθε μεταβίβαση εν ζωή ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος (σ.σ. υποθήκης) σε ακίνητο που θα γίνουν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες διαβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Η αυθαίρετη κατασκευή θα πρέπει να επηρεάζει την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας.
 
Απ' αυτή τη ρύθμιση εξαιρούνται οι κληρονομιές.
 
Έτσι, από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα μπορεί να γίνει μεταβίβαση (ή δικαιοπραξία) εφόσον δεν υπάρχει η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση του μηχανικού.
 
Η απουσία του πιστοποιητικού ή η ανακριβής βεβαίωση από τον μηχανικό, τιμωρούνται αυστηρά.
 
Για τους εμπλεκόμενους σε μία δικαιοπραξία )συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεσίτες, υποθηκοφύλακες, επικεφαλής κτηματολογικών γραφείων_ προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.
 
Στους μηχανικούς μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά ή οριστικά η άδεια άσκηση επαγγέλματος.
 
Ειδικότερα για τα αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις, ορίζεται πως απαγορεύεται και είναι άκυρη οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος, εάν δεν έχει γίνει τακτοποίηση του κτίσματος ή της χρήσης με το νέο νόμο ή με παλαιότερο. Εξαιρούνται τα κτίσματα προ του 1955.
 
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να θέσει «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση, γι' αυτό άλλωστε επισπεύεδεται η προθεσμία, καθώς αρχικά (προβλεπόταν ότι η απαγόρευση των δικαιοπραξιών θα ίσχυε από τις αρχές του 2012.
 
Η χρονική διάρκεια της τακτοποίησης είναι 30 χρόνια, χωρίς διαχωρισμό μεταξύ εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων.
 
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τακτοποίησης από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Τα αυθαίρετα σε δάση, ρέματα, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς θεωρούνται άμεσα κατεδαφιστέα και οι κατεδαφίσεις θα προχωρήσουν, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης. Τέλος, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε δήμους με αυθαίρετες κατασκευές θα γίνει σε 10 έτη, έναντι 20 που είχε προγραμματιστεί αρχικά.
 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου