Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μπορεί να υπολογιστεί η αντικειμενική, αλλά προαναγγέλλεται τιμή ζώνης

Αλαλούμ με το ειδικό τέλος ακινήτων μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Παντελή Οικονόμου για υπολογισμό του επί της τιμής ζώνης, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο συνυπολογισμού και της παλαιότητας, ουσιαστικά της αντικειμενικής αξίας, στα κριτήρια κλιμάκωσης της εισφοράς ανά τετραγωνικό μέτρο, αποδίδοντάς το σε τεχνικές δυσκολίες ελλείψει σχετικών στοιχείων από τη ΔΕΗ.
 
«Η ΔΕΗ δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με την παλαιότητα και το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό για να υπάρξει προεργασία συνδυασμού δεδομένων» είπε ο Π. Οικονόμου μιλώντας χθες στον Real FM.
 
Η πραγματικότητα απέχει μακράν, καθώς στους λογαριασμούς που αποστέλλει η ΔΕΗ, κατά τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) λαμβάνεται υπόψη και ο συντελεστής παλαιότητας!
 
Συνεπώς η ΔΕΗ διαθέτει το μηχανισμό, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώκει να επιβάλει το ειδικό τέλος στην τιμή ζώνης, που είναι και η υψηλότερη τιμή, έναντι της αντικειμενικής αξίας που είναι μειωμένη λόγω παλαιότητας.
 
Τυχόν τέτοια απόφαση θα αποβεί σε βάρος των ιδιοκτητών με παλαιά ακίνητα, με αποτέλεσμα να ληφθεί υπόψη η ίδια τιμή για νεόδμητα και παλαιά κτίσματα της ίδιας περιοχής, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε υψηλό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο.
 
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου το ακριβές σύστημα υπολογισμού του έκτακτου ειδικού τέλους για τη διετία 2011-2012, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει 4-6 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία στη διετία.
 
* Το μόνο που ξεκαθαρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο χθες ήταν ότι το ειδικό τέλος επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη και σε καμία περίπτωση τον ενοικιαστή του ακινήτου.
 
Ο ενοικιαστής θα το πληρώνει μεν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά θα μπορεί να το συμψηφίσει με το ενοίκιο που καταβάλλει στον ιδιοκτήτη.
 
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι «το τέλος θα το δίνει αυτός που έχει το μίσθωμα, αλλά μετά θα κατακρατείται από τον ενοικιαστή», ώστε να μην υπάρξουν συγχύσεις δεδομένου ότι υπάρχουν ακίνητα που ο λογαριασμός της ΔΕΗ εκδίδεται σε όνομα παλαιού ή νυν ενοικιαστή ή παλαιού ιδιοκτήτη.
 
Τα προβλήματα πάντως δεν θα εκλείψουν, καθώς και το ΤΑΠ επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη αλλά εντέλει το πληρώνει ο ενοικιαστής, καθώς υπάρχουν εκμισθωτές που δεν δέχονται τον συμψηφισμό.
 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου