Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Χαμένοι στον πολεοδομικό λαβύρινθο

Μέτρα χωρίς αντίκρισμα για τον πολίτη χαρακτηρίζονται οι αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο λόγος; Δεν προβλέπει κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών, που σήμερα αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα, αλλά και τα νέα που έφερε ο «Καλλικράτης». Ως το τέλος του 2012 πρέπει καθένας από τους 325 νέους δήμους να διαθέτει το δικό του πολεοδομικό γραφείο, όταν σήμερα λειτουργούν μόνον 177.
 
Τα στοιχεία που έχει εντοπίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) είναι αποκαλυπτικά και πιστοποιούν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας, όπου το γνωστό «γρηγορόσημο» είναι... πταίσμα.
 
Εν αρχή ην η πολυνομία. Αρκεί να αναφερθεί ότι η πολεοδομική νομοθεσία στη χώρα μας καλύπτει 35.000 σελίδες (!), με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που αλληλοαναιρούνται. Είναι ενδεικτικό ότι το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο στον Καναδά δημοσιεύεται σε ένα τομίδιο μόλις 100 σελίδων. «Κάθε πολεοδομία εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες», μας είπαν χαρακτηριστικά στο ΤΕΕ.
 
Στα τέλη του 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη και μοναδική ώς τώρα απόπειρα καταγραφής όλων των νομοθετημέτων, αλλά λίγα χρόνια αργότερα η επιτροπή διαλύθηκε και πλέον έχει μικρή αξία καθώς προστέθηκαν νέα δεδομένα. Επιπλέον, ουδέποτε προχώρησε η ουσιαστική κωδικοποίηση, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να εφαρμόζονται διατάξεις που έχουν καταργηθεί, και μάλιστα ορισμένες πολεοδομίες έχουν στηρίξει επιχειρήσεις λαδώματος.
 
 
Η πολεοδομική πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία:
 
*Στην Αθήνα με τα 6.500 οικοδομικά τετράγωνα ισχύουν 510 διαφορετικοί νόμοι και διατάξεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ).
 
*Στα 550 οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου της Πάτρας εφαρμόζονται 20 διατάγματα, ενώ λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στα υπόλοιπα 1.500 τετράγωνα της πρωτεύουσας της Αχαΐας.
 
*Στη Λάρισα μόνον 171 οικοδομικά τετράγωνα έχουν το ίδιο καθεστώς δόμησης.
 
*Η Βόνιτσα Αιτωλοκαρνανίας, με όλα κι όλα 71 οικοδομικά τετράγωνα, έχει επτά διατάγματα.
 
*Αποκορύφωμα το Γαλάτσι, όπου εντοπίστηκε ένα οικοδομικό τετράγωνο όπου οι όροι δόμησης περιλαμβάνονται σε δύο διαφορετικά διατάγματα και υπάρχουν άλλα δύο με παρεκκλίσεις!
 
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Παλιότερες καταγραφές του Τεχνικού Επιμελητηρίου είχαν δείξει ότι δεν έχει καλυφθεί το 58% των οργανικών θέσεων, ακόμα και σε μεγάλες πολεοδομίες όπως αυτές της Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε μηχανικούς. Η υποστελέχωση πήρε διαστάσεις επιδημίας με τον «Καλλικράτη» και τις αθρόες μετατάξεις υπαλλήλων στις περιφέρειες αλλά και τις κεντρικές υπηρεσίες.
 
Στο όνομα αυτών των προβλημάτων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος καταργεί τις πολεοδομίες με τη σημερινή τους μορφή. Θα γίνουν ηλεκτρονικές και θα εγκρίνουν μέσα σε πέντε ημέρες τους όρους δόμησης σε ένα ακίνητο της περιοχής. Οι άδειες θα εκδίδονται με ευθύνη του μελετητή και θα εγκρίνονται από ένα νέο σώμα, των ορκωτών μηχανικών, που θα δημιουργηθεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατά τα πρότυπα των ενεργειακών επιθεωρητών. Είναι το σημείο τριβής ανάμεσα στο υπουργείο και τους φορείς των μηχανικών, που επιμένουν πως η έκδοση οικοδομικής άδειας είναι διοικητική πράξη και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες.
 
Επισημαίνουν ότι η ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος και απειλούν με προσφυγές σε περίπτωση που θα θεσμοθετηθεί το μέτρο.
 
«Το σημερινό σύστημα νοσεί και πρέπει να τελειώνει οριστικά», επισημαίνει ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ, που θεωρεί ότι «με το νομοσχέδιο οι μηχανικοί αναλαμβάνουν τις ευθύνες που είχαν πάντα». Δίνει έμφαση στην ποιότητα της μελέτης και τη σωστή εφαρμογής της στην πράξη, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου θα υπάρχει πλήρης αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, θα μηδενιστούν ουσιαστικά τα περιθώρια παρανομίας και θα προκύπτουν οι ευθύνες για κάθε συντελεστή του έργου.
 
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου