Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Διευκρινίσεις για τη μεταβίβαση αυθαιρέτων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι θα υπάρχει προσωρινό «πάγωμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με την εφαρμογή του νόμου για τα αυθαίρετα.
Εκτιμά, ωστόσο, ότι είναι υπερβολικές οι αιτιάσεις των συμβολαιογράφων και σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης στη δημοσίευση του νόμου ώς τις 30 Νοεμβρίου, όπως προτείνουν. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βιάζεται να εξασφαλίσει μέσα στο 2011 έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τα παράβολα που συνοδεύουν τις αιτήσεις τακτοποίησης.
 
Αρμόδια πηγή του υπουργείου διευκρίνισε στην «Ε» ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων με αυθαίρετα ή πολεοδομικές υπερβάσεις μπορούν να γίνουν και νωρίτερα αν ο ιδιοκτήτης καταθέσει μαζί με τη δήλωση και την τεχνική έκθεση, εξοφλώντας παράλληλα το οφειλόμενο πρόστιμο. Εκτιμούν ότι η αλλαγή είναι γνωστή από τις αρχές Αυγούστου και ήδη έχουν σπεύσει κυρίως όσοι κάνουν γονικές παροχές, αφού έτσι αποφεύγουν το φόρο μεταβίβασης του παράνομου κτίσματος. Σημείωναν ωστόσο ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει δήλωση μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για να μην έχει πρόβλημα σε μελλοντική μεταβίβαση. Διαφορετική είναι η εκτίμηση για τις αγοραπωλησίες, αφού ο σημερινός ιδιοκτήτης και ο αγοραστής δεν έχουν λόγο να αποφύγουν την τακτοποίηση.
 
Το υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει τις 2-3 βασικές υπουργικές αποφάσεις από τις περίπου 15 που προβλέπονται για την εφαρμογή του νόμου. Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις περισσότερες πολεοδομίες, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβληθούν τα δικαιολογητικά της πρώτης φάσης αποκλειστικά μόνο μέσω Διαδικτύου. Ο νέος νόμος προβλέπει πάντως κατάθεση στις πολεοδομίες, τα ΚΕΠ και μέσω ταχυδρομείου.
 
Οι αμοιβές μηχανικών
 
Το βασικό θέμα είναι οι αμοιβές των μηχανικών. Υπολογίζεται ότι για απλή αυτοψία, που είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση ακινήτων ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι αυθαίρετα, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται με 280-300 ευρώ. Ανοιχτό είναι το κόστος της τεχνικής έκθεσης, που πρέπει να υποβληθεί ώς το τέλος Μαρτίου 2012.
 
Σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαθεί οι φάκελοι της άδειας από τις πολεοδομίες. Η ανάκτηση φακέλου είναι ευκολότερη όπου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και μπορεί να βρεθεί από το συμβολαιογράφο.
 
Στην περίπτωση αυτοτελούς ιδιοκτησίας χρειάζεται να γίνει στην ουσία νέος φάκελος, ύστερα από έλεγχο των στατικών αλλά και των μηχανολογικών. Ο τελευταίος συνδέεται και με το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης, που είναι υποχρεωτικό στις μεταβιβάσεις ακινήτων πάνω από 50 τετραγωνικά.
 
* Διευκρινίζεται ότι η παράταση στην εφαρμογή του νέου κανονισμού ενεργειακής συμπεριφοράς (ΚΕΝΑΚ) που προβλέπεται στο νόμο για τα αυθαίρετα αφορά μόνον έκδοση ή αναθεώρηση αδειών που έχουν υποβληθεί ώς την 1η Οκτωβρίου 2010.
 
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου