Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες

Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζεται ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει τη νομιμότητα, περιορίζει δραστικά την αυθαίρετη δόμηση, τιθασεύει την συνδιαλλαγή μέσω των Πολεοδομικών γραφείων και εξασφαλίζει την διαφάνεια του ελέγχου των κατασκευών. Ο κ. Σηφουνάκης ενημέρωσε την επιτροπή ότι προσθέτει στο νομοσχέδιο και τη διάταξη για τη σύσταση Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, με την οποία το υπουργείο προσδοκά να αναβαθμίσει, εξειδικεύσει και εμβαθύνει την έρευνα και το έργο του στον τομέα της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών ανθρωπογενών στοιχείων, κατασκευών και συνόλων. Για την συζήτηση που έγινε στη Βουλή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι:

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη έκανε λόγο για πλήρη ανατροπή του σημερινού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών και του ελέγχου κατασκευών, και αυτό, όπως είπε, διότι
εμποδίζεται η διαφθορά και η συναλλαγή αφενός και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης, και ελέγχου κατασκευών αφετέρου.

Ο Εισηγητής της ΝΔ Νίκος Λέγκας ανέφερε ότι γίνεται μια αλλαγή προς το θετικότερο, τόνισε ότι ο σημερινός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι πεπαλαιωμένος, ότι κυριάρχησε με την ανοχή της Πολιτείας η αδιαφάνεια, αμφισβήτησε, όμως, ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, κυρίως σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών στους πολίτες σχετικά με τους χρόνους έκδοσης αδειών και κατέθεσε τις νομοτεχνικές προτάσεις του κόμματός του.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης δήλωσε ότι το καταψηφίζει διότι αφήνει στην αγορά την ρύθμιση των πολεοδομικών θεμάτων, η οποία και ευθύνεται για τη διαφθορά. Όπως είπε,
ιδιωτικοποιείται ο έλεγχος της οικοδομικής δραστηριότητας, δεν προστατεύεται το περιβάλλον, περιορίζονται οι καταγγελίες με τη θεσμοθέτηση των παραβόλων και ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση
εργαζομένων με την κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών ελέγχου.

Από τον ΛΑΟΣ ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτήρισε σημαντικές τις αλλαγές, δήλωσε ότι το κόμμα του θα το ψηφίσει επί της αρχής, επιφυλασσόμενος, όμως, για ορισμένα από τα άρθρα του ώστε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα διότι - μεταξύ άλλων - ιδιωτικοποιείται ο έλεγχος της οικοδομικής δραστηριότητας, καταργείται ο δημόσιος σχεδιασμός
για τα θαλάσσια πάρκα και βρίθει φωτογραφικών αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων προς όφελος λατομείων.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής εντός του Οκτωβρίου, ενώ η εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στο νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών θα γίνει από τον Απρίλιο του 2012.
ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου