Από το 1959 κατασκευάζουμε κατοικίες , γραφεία , καταστήματα , δημόσια κτίρια, και άλλα. Τα έμπειρα στελέχη , επιστημονικά καταρτισμένα και εξειδικευμένα βρίσκονται πάντα κοντά σας για να σας προσφέρουν την ιδανικότερη λύση για μελέτη , κατασκευή ή ανακαίνιση των χώρων σας.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τις Τακτοποιήσεις Αυθαιρέτων, τις Τακτοποιήσεις Ημιυπαιθρίων καθώς και Βεβαιώσεις Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων.







Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τα βήματα για τις δηλώσεις αυθαιρέτων

Τα πέντε βήματα της διαδικασίας για την δήλωση αυθαιρέτου, προκειμένου να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ και να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 έτη, με δυνατότητα μεταβίβασης, όπως παρουσιάζονται στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ την οποία παραθέτουμε σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία έχουν ως εξής: Τα πέντε βήματα της διαδικασίας για την δήλωση αυθαιρέτου, προκειμένου να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ και να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 έτη, με δυνατότητα μεταβίβασης, όπως παρουσιάζονται στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ την οποία παραθέτουμε σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία έχουν ως εξής:

1. Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό για τον έλεγχο κατ’ αρχάς της κατασκευής του, καθώς με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4014/2011 τα ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο με την βεβαίωση μηχανικού ότι δεν περιλαμβάνει κατασκευή με πολεοδομική παράβαση ή ότι έχει υπαχθεί στη ρύθμιση. Εφόσον ο πολίτης αποφασίσει την ένταξη του ακινήτου του στη ρύθμιση ο μηχανικός αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της αίτησης καθώς ο αριθμός μητρώου μηχανικού του ΤΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο μηχανικός κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση
και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».

2. Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.

3. Το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε Τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα στο σύστημα εντός 24 ωρών και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται εντός του έτους. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

4. Συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία (εντός τετραμήνου από την καταχώριση της αίτησης) και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.

5. Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ». Πρόκειται για τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα
στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου. Αν ο πολίτης θελήσει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και
έκδοση της βεβαίωσης, για λόγους μεταβίβασης, κλπ, τότε στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρις ότου το σύστημα ετοιμαστεί για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και λοιπών στοιχείων, η πληρότητα θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού «…ότι έχει στη διάθεση του όλες τις μελέτες και λοιπά στοιχεία, με υποχρέωση να τα υποβάλλει ηλεκτρονικά μέχρις τις 31 Μαρτίου 2012 μετά την ειδοποίησή του ότι το σύστημα δέχεται πλέον ηλεκτρονικά αρχεία δικαιολογητικών και μελετών…»


Αναλυτικές πληροφορίες
Το ΥΠΕΚΑ έχει μεριμνήσει ώστε με την έναρξη της ρύθμισης να υπάρχει πλήρης πληροφόρηση για το ηλεκτρονικό σύστημα στις Κεντρικές Σελίδες του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ, καθώς και σύνδεση με τη σελίδα της εφαρμογής. Επιπλέον θα υπάρχουν αναρτημένα στις ιστοσελίδες: τηλέφωνα εξυπηρέτησης, ο Νόμος 4014/2011, παραδείγματα υπολογισμού του προστίμου, εγχειρίδιο οδηγιών, video καθοδήγησης με όλα τα στάδια, τυποποιημένες Υπ. Δηλώσεις- Βεβαιώσεις για όλα τα θέματα και βασικές «ερωτήσεις και απαντήσεις».

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες πολεοδομίες με επιλογή που θα προκύψει από ηλεκτρονική κλήρωση και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο. Όλη η ηλεκτρονική επικοινωνία γίνεται σε συνθήκες υψηλής κρυπτογράφησης με προστασία των δεδομένων είτε από ανάγνωση είτε από αλλοίωσή τους.

Κέντρο Εξυπηρέτησης
Για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών δημιουργείται και θα λειτουργεί από σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και για το επόμενο δίμηνο Κέντρο Εξυπηρέτησης στο ΥΠΕΚΑ με Τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα δέχεται ερωτήματα και επισκέψεις από τις 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. Αντίστοιχα το ΤΕΕ διοργανώνει μετά από ανάθεση του Υπουργείου ειδικό “Help Desk”.
Μπορείτε να βρείτε όλο το διαθέσιμο υλικό στη σελίδα: www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=762&language=el-GR

Επικοινωνία
Για τον Πολίτη (από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου)
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Τηλέφωνα: 213 15 15 729
213 15 15 733
213 15 15 737
210 64 53 961
και 1522
Για το Μηχανικό (από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου)
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 32 91 206
Φαξ: 210 32 91 623
Ιστοσελίδα: www.tee.gr
Email: n4014@central.tee.gr

TEE
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά και μέσω μηχανικού οι αιτήσεις

Από αύριο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011 ανακοίνωσε το Υπουργείο ΠΕΚΑ ξεκινάει επίσημα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποδοχής αιτήσεων για τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών του Νόμου 4014/2011. Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω μηχανικού. Από αύριο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011 ανακοίνωσε το Υπουργείο ΠΕΚΑ ξεκινάει επίσημα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποδοχής αιτήσεων για τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών του Νόμου 4014/2011. Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω μηχανικού. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προβεί στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαδικασία ρύθμισης των αυθαίρετων κατασκευών από τους πολίτες που θα ανταποκριθούν, παρέχοντας επίσης όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που θα καθοδηγήσουν και θα διευκολύνουν τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες. Η καταβολή τόσο του τέλους υπαγωγής όσο και του προστίμου θα γίνεται αποκλειστικά στις Τράπεζες.
-«Η διαδικασία που επελέγη αποτελεί τομή για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα» τονίζεται
στην ανακοίνωση του υπουργείου, καθώς επίσης ότι, «δημιουργεί για πρώτη φορά στην χώρα ηλεκτρονική βάση δεδομένων κατασκευών, προστατεύει από φαινόμενα αδιαφάνειας και ορίζει σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη».
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι κυρίως επιτυγχάνονται: Η αποφυγή της αναμονής για τους
πολίτες και τους μηχανικούς στα πολεοδομικά γραφεία. Η συλλογή δεδομένων αντί εγγράφων που απαιτούν επεξεργασία. Διαφάνεια με δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά σε κεντρικό επίπεδο.
Ο πολίτης θα έχει πλήρη εικόνα των δηλώσεων που τον αφορούν και των πληρωμών που εκκρεμούν
ή έχουν υλοποιηθεί. Χωροθέτηση των γεωτεμαχίων με τις αυθαίρετες κατασκευές με συντεταγμένες, ώστε η αποτύπωση της κατάστασης να διευκολύνει την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και να δημιουργείται βάση δεδομένων με αξιοποίησή τους για τη χάραξη οικιστικής πολιτικής.

ΤΕΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Υποδειγματα για τα αυθαιρετα από το ΤΕΕ

Υποδειγματα για τα αυθαιρετα από το ΤΕΕ. Υποδειγματα για τα αυθαιρετα από το ΤΕΕ.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ

για το μηχανικό
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/Pente.pdf

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/FAQ.pdf

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/Egxeiridio.pdf

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/Paradeigmata.pdf

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/Vevaiosi.pdf

για τον πολίτη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/Exousiodotisi.pdf


Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά σε στέγες

Τη πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταθέσει νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), σύμφωνα με τον οποίο θα είναι υποχρεωτική η παρουσία φωτοβολταϊκών στα νέα κτίρια κοινοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνταντίνου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στόχος πλέον είναι να ενσωματωθεί και στον αστικό ιστό η αύξηση χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τη πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταθέσει νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), σύμφωνα με τον οποίο θα είναι υποχρεωτική η παρουσία φωτοβολταϊκών στα νέα κτίρια κοινοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνταντίνου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στόχος πλέον είναι να ενσωματωθεί και στον αστικό ιστό η αύξηση χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος «προσανατολίζεται να κάνει πάρα πολύ έντονη την παρουσία των φωτοβολταϊκών στις νέες οικοδομές, που θα γίνονται από εδώ και πέρα, με ένα είδος υποχρεωτικότητας σε στέγες και σε ταράτσες».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών πλέον θα είναι υποχρεωτικό να βάζει φωτοβολταϊκά και στις στέγες του σπιτιού του, ο υπουργός τόνισε ότι στη διαδικασία κατάρτισης του νέου ΓΟΚ που τώρα επεξεργάζεται το Υπουργείο, «θα συνυπολογίσουμε τον παράγοντα που λέγεται ανάπτυξη, ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών κυρίως στις νέες οικοδομές και θα δούμε αν θα το πάμε οριζόντια ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «θέλουμε να ενσωματώσουμε στον αστικό ιστό μια αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θέλουμε, λοιπόν, να ενταχθεί και να διευκολυνθεί και ίσως σε κάποιο είδος οικοδομών να είναι και υποχρεωτικό».

Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι για τις όποιες αποφάσεις θα προηγηθεί διαβούλευση, πριν την κατάρτιση του ΓΟΚ.
http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τριβές για Μεταβιβάσεις και Αυθαίρετα

Με βάση το άρθρο 23 του Ν. 4014/2011, από τις 21 Σεπτεμβρίου σε όλα τα συμβόλαια που αφορούν πράξεις επί ακινήτων (γονική παροχή, δωρεά, αγοραπωλησίες, υποθήκες, κ.λπ.), πρέπει να επισυνάπτονται υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Σε αντίθετη περίπτωση η μεταβίβαση είναι άκυρη. Αν έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις, τότε η μεταβίβαση καθυστερεί, αφού από την 1η Οκτωβρίου αρχίζει η υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης. Με βάση το άρθρο 23 του Ν. 4014/2011, από τις 21 Σεπτεμβρίου σε όλα τα συμβόλαια που αφορούν πράξεις επί ακινήτων (γονική παροχή, δωρεά, αγοραπωλησίες, υποθήκες, κ.λπ.), πρέπει να επισυνάπτονται υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Σε αντίθετη περίπτωση η μεταβίβαση είναι άκυρη. Αν έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις, τότε η μεταβίβαση καθυστερεί, αφού από την 1η Οκτωβρίου αρχίζει η υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης.


Διαπιστώνεται ήδη «πάγωμα» στις μεταβιβάσεις, ενώ παρενέργειες εκδηλώνονται και στη χορήγηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Με την εγκύκλιο 63, το συντονιστικό όλων των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας ερμηνεύει τις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 23 του επίμαχου νόμου και υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση:

* Σε αδόμητα οικοπέδα και αγροτεμάχια.

* Σε περίπτωση σύνταξης πράξης αποδοχής κληρονομιάς.

* Σε συγχωνεύσεις ή άλλες μετατροπές σε εταιρείες.

* Σε σύνταξη περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης πλειστηριασμού.

Διαφορετική άποψη έχουν αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις είναι υποχρεωτικές στα αδόμητα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Σε περίπτωση κληρονομιάς διευκρινίζουν ότι ένα ακίνητο μεταβιβάζεται με όλα του τα βάρη, από ενυπόθηκα δάνεια έως παρανομίες, επομένως ο νέος ιδιοκτήτης κρίνει και την αποποιείται, αν δεν μπορεί να τα επωμιστεί.

Είναι μερικά από τα πολλά θέματα που αναμένεται να αποσαφηνιστούν ώς το τέλος της εβδομάδας, με 3-4 βασικές υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν:

* Τα έντυπα τα οποία θα συμπληρώνονται για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

* Τον τρόπο καταβολής των παραβόλων και των προστίμων. Αναμένεται να γίνεται μέσω τραπεζών.

* Τα υποδείγματα με τις δηλώσεις για ιδιοκτήτες και μηχανικούς.

* Τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών. Ο νόμος προβλέπει κατάθεση φακέλων σε πολεοδομίες και ΚΕΠ ή με συστημένη επιστολή. Θεσπίζει όμως και την αποκλειστική υποβολή μέσω Διαδικτύου, που φαίνεται ότι θα προτιμηθεί, δεδομένου ότι οι πολεοδομίες έχουν ήδη υπερφόρτωση με τις δηλώσεις για τους ημιυπαίθριους και σημείωνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκαθαριστικών για τα πρόστιμα.

Η «τσιμπίδα» όμως των μεταβιβάσεων έπιασε αναδρομικά και αυτούς που έχουν παρανομίες σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές ή άλλες παραβάσεις μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής, αλλά δεν τις έχουν τακτοποιήσει ώς τώρα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου (3843/2010). Η προθεσμία γι' αυτές τις περιπτώσεις λήγει στις 31 Οκτωβρίου, αλλά -αν θέλουν- μπορούν να τα τακτοποίησουν με βάση το νέο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/2011), ανάλογα με τα πρόστιμα που προκύπτουν για την κάθε επιλογή.

http://www.enet.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα προθεσμία για τις δηλώσεις ακινήτων

Περιθώριο έως τις 22 Δεκεμβρίου έχουν φυσικά και νομικά πρόσω-
πα
για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, μετά από
παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί
ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 για φέτος έχουν : Περιθώριο έως τις 22 Δεκεμβρίου έχουν φυσικά και νομικά πρόσω-
πα για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, μετά από
παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί
ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 για φέτος έχουν :
• Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του 2010 απέκτησε
εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή
οίκησης σε ακίνητα.
• Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του 2010 είχε οποια-
δήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο Ε9 τα
προηγούμενα έτη.
• Κάθε υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 έως 2010) συμπερι-
έλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει
εντός του 2010 μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως
αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών,
ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του
κατάσταση. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να
δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση,
το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων
μελών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) ή ο
θάνατος.
• Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, εφόσον έχουν υποχρέωση. TEE
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΟΣΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΘΑ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

«Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»... Η παροιμία ισχύει στο ακέραιο και για τα αυθαίρετα. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους πρέπει να δηλώσουν όλες τις παρανομίες μέσα στην προθεσμία των δύο μηνών, από την 1η Οκτωβρίου ώς τις 30 Νοεμβρίου 2011, που προβλέπει ο νέος νόμος για να μη δημιουργήσουν παρενέργειες στους ανύποπτους κληρονόμους, που θα τους κοστίσουν πανάκριβα και θα βαρύνουν το ακίνητο σε όλη τη διάρκεια «ζωής» του.
«Ενα ακίνητο κληρονομείται με όλα του τα βάρη», δήλωσε στην «Ε» αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας την ασάφεια που υπάρχει στο άρθρο 23, παράγραφοι 1 και 4 του νέου νόμου. «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»... Η παροιμία ισχύει στο ακέραιο και για τα αυθαίρετα. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους πρέπει να δηλώσουν όλες τις παρανομίες μέσα στην προθεσμία των δύο μηνών, από την 1η Οκτωβρίου ώς τις 30 Νοεμβρίου 2011, που προβλέπει ο νέος νόμος για να μη δημιουργήσουν παρενέργειες στους ανύποπτους κληρονόμους, που θα τους κοστίσουν πανάκριβα και θα βαρύνουν το ακίνητο σε όλη τη διάρκεια «ζωής» του.
«Ενα ακίνητο κληρονομείται με όλα του τα βάρη», δήλωσε στην «Ε» αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας την ασάφεια που υπάρχει στο άρθρο 23, παράγραφοι 1 και 4 του νέου νόμου. Παρατήρησε ότι κάθε κληρονόμος επωμίζεται όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις που βαρύνουν ένα ακίνητο, π.χ. ένα ενυπόθηκο δάνειο, σταθμίζει το όφελος και μπορεί να αποδεχθεί ή και να αποποιηθεί την κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει και για τις πολεοδομικές παρανομίες. Αν δεν έχουν δηλωθεί από τον προκάτοχο, τότε το κληρονομηθέν ακίνητο βαρύνεται με πρόστιμο ανέγερσης που αντιστοιχεί στο 30% της τιμής ζώνης των παράνομων τετραγωνικών. Οφείλει επίσης να καταβάλλει ετήσιο πρόστιμο διατήρησης ίσο με το 5% του προστίμου ανέγερσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η «ρετσινιά» θα παραμένει και στις επόμενες μεταβιβάσεις του ακινήτου που χαρακτηρίζεται αυθαίρετο.

Ο νόμος για τα αυθαίρετα εγκρίθηκε και τυπικά χθες από την ολομέλεια της Βουλής και διαβιβάστηκε για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που θα γίνει το αργότερο ώς τις 20 του μηνός και από την ίδια ημέρα δεν θα μπορεί να γίνει κάθε είδους μεταβίβαση αυθαιρέτου ή ακινήτου με πολεοδομικές παραβάσεις. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν πρώτα δήλωση και να πληρώσουν ολόκληρη την οφειλή για να προχωρήσει η μεταβίβαση (γονική παροχή, αγοραπωλησία κ.λπ.).

Για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων θα χρειαστεί να εκδοθούν καμιά δεκαπενταριά υπουργικές αποφάσεις, καθώς και ερμηνευτικές εγκύκλιοι, πολλές από τις οποίες είναι ήδη έτοιμες. Η πιο σημαντική είναι η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τον αριθμό και το ύψος των δόσεων στα πρόστιμα, που εξοφλούνται μέσα σε 36 μήνες για κατοικίες.

Διευκρινίζεται πάντως ότι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόμου και θεωρούνται «τακτοποιημένα» αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί με βάση το νόμο 1337/1983 (άρθρο 16 παράγραφος 5), αλλά και όσα έχουν νομιμοποιηθεί με τους νόμους 1577/1985 (άρθρο 22 παράγραφος 3) και 1512/1985 (άρθρο 9, παράγραφοι 8 και 10). Αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί από τις πολεοδομίες έπειτα από καταγγελία και οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη καταβάλει πρόστιμα, οφείλουν να κάνουν νέα δήλωση. Γι' αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται συμψηφισμός των παλιών και των νέων οφειλών, αλλά δεν επιστρέφονται τα επιπλέον ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για πρόχειρες κατασκευές, που θα δηλωθούν και θα πληρώσουν το παράβολο που τους αναλογεί, αλλά θα ελεγχθούν από ειδική επιτροπή μηχανικών που ορίζεται από την περιφέρεια.

Πηγή:
inews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απώλειες για το δημόσιο από διατύπωση για το ειδικό τέλος ακινήτων

Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτιριακής επιφάνειας, που κατά κύριο λόγο ανήκει σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κάτι που σημαίνει απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.


Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου (Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Ασφαλιστικοί Φορείς και Ιδρύματα, Πολεοδομίες, Επιμελητήρια κλπ) ανήκουν σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

Το ρολόϊ της ΔΕΗ, όμως, είναι στο όνομα του φορέα – ενοικιαστή, ο οποίος, με το σχέδιο νόμου, που θα συζητηθεί, την Τρίτη, στην Βουλή, εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους. Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ, δεν θα προχωρήσει στην έκδοση του ειδικού τέλους, που σημαίνει, ότι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα απαλλαγεί και αυτός με την σειρά του, από την καταβολή του.
Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτιριακής επιφάνειας, που κατά κύριο λόγο ανήκει σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κάτι που σημαίνει απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.


Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου (Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Ασφαλιστικοί Φορείς και Ιδρύματα, Πολεοδομίες, Επιμελητήρια κλπ) ανήκουν σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

Το ρολόϊ της ΔΕΗ, όμως, είναι στο όνομα του φορέα – ενοικιαστή, ο οποίος, με το σχέδιο νόμου, που θα συζητηθεί, την Τρίτη, στην Βουλή, εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους. Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ, δεν θα προχωρήσει στην έκδοση του ειδικού τέλους, που σημαίνει, ότι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα απαλλαγεί και αυτός με την σειρά του, από την καταβολή του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που ανήκει σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρία, αλλά το ρολόϊ της ΔΕΗ, είναι στο όνομα του ΤΕΕ, όπως και δεκάδες κτίρια που στεγάζουν Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών–Μεταφορών και Δικτύων, το κτίριο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κτίρια του ΙΚΑ και εκατοντάδες ακόμη κτίρια που στεγάζουν Υπηρεσίες του.

Ευλόγως, δημιουργείται το ερώτημα: προχειρότητα, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και των παχυλότατα αμειβομένων συμβούλων – συντακτών, του σχετικού νομοσχεδίου ή δόλος;

Το Υπουργείο οφείλει μια άμεση και ουσιαστική απάντηση, αφού με τον τρόπο διατύπωσης του νομοσχεδίου, το δημόσιο θα χάσει πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, που νοικιάζουν ακίνητα στο δημόσιο και τους φορείς του.

www.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαμένοι στον πολεοδομικό λαβύρινθο

Μέτρα χωρίς αντίκρισμα για τον πολίτη χαρακτηρίζονται οι αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο λόγος; Δεν προβλέπει κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών, που σήμερα αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα, αλλά και τα νέα που έφερε ο «Καλλικράτης». Ως το τέλος του 2012 πρέπει καθένας από τους 325 νέους δήμους να διαθέτει το δικό του πολεοδομικό γραφείο, όταν σήμερα λειτουργούν μόνον 177.
 
Τα στοιχεία που έχει εντοπίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) είναι αποκαλυπτικά και πιστοποιούν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατεί στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας, όπου το γνωστό «γρηγορόσημο» είναι... πταίσμα.
 
Εν αρχή ην η πολυνομία. Αρκεί να αναφερθεί ότι η πολεοδομική νομοθεσία στη χώρα μας καλύπτει 35.000 σελίδες (!), με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που αλληλοαναιρούνται. Είναι ενδεικτικό ότι το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο στον Καναδά δημοσιεύεται σε ένα τομίδιο μόλις 100 σελίδων. «Κάθε πολεοδομία εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες», μας είπαν χαρακτηριστικά στο ΤΕΕ.
 
Στα τέλη του 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη και μοναδική ώς τώρα απόπειρα καταγραφής όλων των νομοθετημέτων, αλλά λίγα χρόνια αργότερα η επιτροπή διαλύθηκε και πλέον έχει μικρή αξία καθώς προστέθηκαν νέα δεδομένα. Επιπλέον, ουδέποτε προχώρησε η ουσιαστική κωδικοποίηση, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να εφαρμόζονται διατάξεις που έχουν καταργηθεί, και μάλιστα ορισμένες πολεοδομίες έχουν στηρίξει επιχειρήσεις λαδώματος.
 
 
Η πολεοδομική πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία:
 
*Στην Αθήνα με τα 6.500 οικοδομικά τετράγωνα ισχύουν 510 διαφορετικοί νόμοι και διατάξεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ).
 
*Στα 550 οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου της Πάτρας εφαρμόζονται 20 διατάγματα, ενώ λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στα υπόλοιπα 1.500 τετράγωνα της πρωτεύουσας της Αχαΐας.
 
*Στη Λάρισα μόνον 171 οικοδομικά τετράγωνα έχουν το ίδιο καθεστώς δόμησης.
 
*Η Βόνιτσα Αιτωλοκαρνανίας, με όλα κι όλα 71 οικοδομικά τετράγωνα, έχει επτά διατάγματα.
 
*Αποκορύφωμα το Γαλάτσι, όπου εντοπίστηκε ένα οικοδομικό τετράγωνο όπου οι όροι δόμησης περιλαμβάνονται σε δύο διαφορετικά διατάγματα και υπάρχουν άλλα δύο με παρεκκλίσεις!
 
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Παλιότερες καταγραφές του Τεχνικού Επιμελητηρίου είχαν δείξει ότι δεν έχει καλυφθεί το 58% των οργανικών θέσεων, ακόμα και σε μεγάλες πολεοδομίες όπως αυτές της Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε μηχανικούς. Η υποστελέχωση πήρε διαστάσεις επιδημίας με τον «Καλλικράτη» και τις αθρόες μετατάξεις υπαλλήλων στις περιφέρειες αλλά και τις κεντρικές υπηρεσίες.
 
Στο όνομα αυτών των προβλημάτων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος καταργεί τις πολεοδομίες με τη σημερινή τους μορφή. Θα γίνουν ηλεκτρονικές και θα εγκρίνουν μέσα σε πέντε ημέρες τους όρους δόμησης σε ένα ακίνητο της περιοχής. Οι άδειες θα εκδίδονται με ευθύνη του μελετητή και θα εγκρίνονται από ένα νέο σώμα, των ορκωτών μηχανικών, που θα δημιουργηθεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατά τα πρότυπα των ενεργειακών επιθεωρητών. Είναι το σημείο τριβής ανάμεσα στο υπουργείο και τους φορείς των μηχανικών, που επιμένουν πως η έκδοση οικοδομικής άδειας είναι διοικητική πράξη και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες.
 
Επισημαίνουν ότι η ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος και απειλούν με προσφυγές σε περίπτωση που θα θεσμοθετηθεί το μέτρο.
 
«Το σημερινό σύστημα νοσεί και πρέπει να τελειώνει οριστικά», επισημαίνει ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ, που θεωρεί ότι «με το νομοσχέδιο οι μηχανικοί αναλαμβάνουν τις ευθύνες που είχαν πάντα». Δίνει έμφαση στην ποιότητα της μελέτης και τη σωστή εφαρμογής της στην πράξη, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου θα υπάρχει πλήρης αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, θα μηδενιστούν ουσιαστικά τα περιθώρια παρανομίας και θα προκύπτουν οι ευθύνες για κάθε συντελεστή του έργου.
 
http://www.enet.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Διευκρινίσεις για τη μεταβίβαση αυθαιρέτων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι θα υπάρχει προσωρινό «πάγωμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με την εφαρμογή του νόμου για τα αυθαίρετα.
Εκτιμά, ωστόσο, ότι είναι υπερβολικές οι αιτιάσεις των συμβολαιογράφων και σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης στη δημοσίευση του νόμου ώς τις 30 Νοεμβρίου, όπως προτείνουν. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βιάζεται να εξασφαλίσει μέσα στο 2011 έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τα παράβολα που συνοδεύουν τις αιτήσεις τακτοποίησης.
 
Αρμόδια πηγή του υπουργείου διευκρίνισε στην «Ε» ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων με αυθαίρετα ή πολεοδομικές υπερβάσεις μπορούν να γίνουν και νωρίτερα αν ο ιδιοκτήτης καταθέσει μαζί με τη δήλωση και την τεχνική έκθεση, εξοφλώντας παράλληλα το οφειλόμενο πρόστιμο. Εκτιμούν ότι η αλλαγή είναι γνωστή από τις αρχές Αυγούστου και ήδη έχουν σπεύσει κυρίως όσοι κάνουν γονικές παροχές, αφού έτσι αποφεύγουν το φόρο μεταβίβασης του παράνομου κτίσματος. Σημείωναν ωστόσο ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει δήλωση μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για να μην έχει πρόβλημα σε μελλοντική μεταβίβαση. Διαφορετική είναι η εκτίμηση για τις αγοραπωλησίες, αφού ο σημερινός ιδιοκτήτης και ο αγοραστής δεν έχουν λόγο να αποφύγουν την τακτοποίηση.
 
Το υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει τις 2-3 βασικές υπουργικές αποφάσεις από τις περίπου 15 που προβλέπονται για την εφαρμογή του νόμου. Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις περισσότερες πολεοδομίες, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβληθούν τα δικαιολογητικά της πρώτης φάσης αποκλειστικά μόνο μέσω Διαδικτύου. Ο νέος νόμος προβλέπει πάντως κατάθεση στις πολεοδομίες, τα ΚΕΠ και μέσω ταχυδρομείου.
 
Οι αμοιβές μηχανικών
 
Το βασικό θέμα είναι οι αμοιβές των μηχανικών. Υπολογίζεται ότι για απλή αυτοψία, που είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση ακινήτων ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι αυθαίρετα, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται με 280-300 ευρώ. Ανοιχτό είναι το κόστος της τεχνικής έκθεσης, που πρέπει να υποβληθεί ώς το τέλος Μαρτίου 2012.
 
Σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαθεί οι φάκελοι της άδειας από τις πολεοδομίες. Η ανάκτηση φακέλου είναι ευκολότερη όπου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και μπορεί να βρεθεί από το συμβολαιογράφο.
 
Στην περίπτωση αυτοτελούς ιδιοκτησίας χρειάζεται να γίνει στην ουσία νέος φάκελος, ύστερα από έλεγχο των στατικών αλλά και των μηχανολογικών. Ο τελευταίος συνδέεται και με το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης, που είναι υποχρεωτικό στις μεταβιβάσεις ακινήτων πάνω από 50 τετραγωνικά.
 
* Διευκρινίζεται ότι η παράταση στην εφαρμογή του νέου κανονισμού ενεργειακής συμπεριφοράς (ΚΕΝΑΚ) που προβλέπεται στο νόμο για τα αυθαίρετα αφορά μόνον έκδοση ή αναθεώρηση αδειών που έχουν υποβληθεί ώς την 1η Οκτωβρίου 2010.
 
http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσιεύτηκε ο νόμος για τα αυθαίρετα

Σε ισχύ τίθεται ο νόμος για τα αυθαίρετα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η πρώτη αλλαγή που φέρνει είναι ότι από σήμερα κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματος δικαιώματος σε ακίνητο θα πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, ότι στο ακίνητο δεν έχουν γίνει αυθαίρετες κατασκευές ή δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετρες χρήσεις. Η δήλωση αυθαιρέτων ξεκινά, σύμφωνα με τον νόμο, από την 1η Οκτωβρίου.

download του νομου :http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/kathimerini/pdf/document.pdf
 
www.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ήρθε για να μείνει το χαράτσι στα ακίνητα

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς σε τροπολογία που κατέθεσε  ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή δεν αναφέρεται στον χρόνο επέκτασης της καταβολής του.
Η τροπολογία που ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής δίνει τέλος στη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα.
Η ημερομηνία στην παράγραφο 1 της τροπολογίας, όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, "θα πρέπει να είναι η 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές".
Το τέλος, όπως ανέφερε, θα ισχύσει και το 2012 και μετά θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις.
"Θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών", συμπλήρωσε.
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000, + 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και αν δεν έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ, +10.000 για κάθε τέκνο.
Αν και η αρχική ρύθμιση προέβλεπε πως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (0,5 ευρώ), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο πλέον επέρχεται πλήρης απαλλαγή, εφόσον το εισόδημά των ανωτέρω κατηγοριών δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
Η τροποποίηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγόρησαν τον υπουργό και για καταπάτηση του Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 74 του Συντάγματος, προσθήκες ή τροπολογίες υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί 3 τουλάχιστον ημέρες πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για το τέλος ακινήτων θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα και όχι σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένη λόγω απουσίας τεσσάρων τουλάχιστον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Σάββας Εμμινίδης, Δημήτρης Παπουτσής, Θωμάς Ρομπόπουλος και Μάγια Τσόκλη) που επικαλούνται ασθένεια.
http://news247.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΕΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ - Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις αυθαιρέτων

Με ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπεται ότι όλες οι δηλώσεις αυθαιρέτων θα υποβάλλονται απο-
κλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, με βάση διαδικτυακή εφαρμογή πληροφορικής, που αναλαμβάνει
να δημιουργήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με χρηματοδότηση από το «πράσινο ταμείο».
Η νέα ρύθμιση έχει στόχο, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, να εξασφαλιστεί η
έγκυρη και έγκαιρη διεκπεραίωση των δηλώσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για
τα αυθαίρετα. Ταυτοχρόνως να ακολουθηθούν κανόνες αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.
Παρέχονται στους μηχανικούς νέες δυνατότητες άσκησης του έργου τους, χωρίς καθυστερήσεις,
ουρές και ταλαιπωρίες. Παράλληλα διευκολύνονται οι πολεοδομικές υπηρεσίες, παρά τις ελλείψεις
προσωπικού και τα λειτουργικκαι οργανωτικά προβλήματα που υπάρχουν, να ασκήσουν ουσιαστι-
κά τον ρόλο τους. Οι πολεοδομίες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο σύστημα του ΤΕΕ, ώστε να
παρακολουθούν την πλήρη εξέλιξη των διαδικασιών αλλά και να διεξάγουν ελέγχους. Επίσης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεων
τους. Σε πρακτικό επίπεδο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή
(λ.χ. αποδεικτικά, φωτογραφίες, τοπογραφικό, Ε9) και θα υποβάλλονται με συγκεκριμένο και
οργανωμένο τρόπο μέσα από την εφαρμογή, που υλοποιεί το ΤΕΕ. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να
συγκεντρωθούν 600 εκ. ευρώ από τα αυθαίρετα εντός του 2011. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα
είναι πολύ σύντομη. Συγκεκριμένα θα διαρκέσει δυο μήνες (από 1-10 μέχρι 30-11). Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται ακόμη πιο αναγκαία η ηλεκτρονική εφαρμογή που ετοιμάζει το ΤΕΕ, ώστε σε αυτό το διάστημα να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Το ΤΕΕ σύντομα θα προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις και οδηγίες για την νέα εφαρμογή.

TEE
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες εξαιρέσεις από το χαράτσι στα ακίνητα

Ξενοδοχεία βιομηχανίες αγορές και όσοι δεν καταναλώνουν οικιακό ρεύμα θα εξαιρεθούν από το νέο χαράτσι που θα επιβληθεί στα ακίνητα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr είναι πιθανό να εξαιρεθούν τελικά από τον φόρο όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
 
Όπως εξήγησε στο newsbeast.gr αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με το νέο φόρο θα επιβαρυνθούν μόνο όσοι καταναλώνουν οικιακό ρεύμα κάτι που σημαίνει ότι:
 
Οι βιομηχανίες εξαιρούνται από το χαράτσι γιατί καταναλώνουν βιομηχανικό ρεύμα 
 
Τα εμπορικά καταστήματα όμως θα επιβαρυνθούν με τον φόρο γιατί καταναλώνουν οικιακό ρεύμα 
 
Τα ξενοδοχεία, αν και καταναλώνουν οικιακό ρεύμα, θεωρούνται ότι ασκούν βιομηχανική εξαγωγική λειτουργία και θα εξαιρεθούν 
 
Θα εξαιρεθούν οι αγροτικές καλλιέργειες καθώς καταναλώνουν ειδικό ρεύμα αλλά δεν θα εξαιρεθεί η αγροτική κατοικία. 
 
Εξαιρούνται οι εκκλησιές και οι ναοί αλλά θα φορολογηθούν τα εμπορικά ακίνητα που εκμεταλλεύεται η εκκλησία. 
 
Είναι πολύ πιθανό στην τελική ρύθμιση να υπάρχει πλήρης εξαίρεση των ανέργων από το ειδικό τέλος στα ακίνητα.
 
http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από Μάρτιο οι νέες πολεοδομίες

Ως τον Μάρτιο αναμένεται να καταργηθούν οι πολεοδομίες με τη σημερινή τους μορφή και να λειτουργήσουν οι νέες δομές, που θα εκδίδουν τις οικοδομικές άδειες ελέγχοντας μόνο την τήρηση των όρων δόμησης.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Την ευθύνη για τη νέα οικοδομή θα έχουν ο ιδιοκτήτης και ο μελετητής μηχανικός, ενώ θα δημιουργηθεί σώμα ελεγκτών μηχανικών από ιδιώτες, οι οποίοι θα λειτουργούν με ευθύνη των περιφερειών.
 
http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα εφαρμοστεί το τέλος ακινήτων

Υπέρμετρη επιβάρυνση σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιακή ή εμπορική χρήση, καθώς το οικονομικό επιτελείο «φουσκώνει» τον τελικό λογαριασμό με τους συντελεστές προσαύξησης του τέλους λόγω παλαιότητας, η οποία ουσιαστικά όχι μόνο δεν οδηγεί σε ελαφρύνσεις, αλλά χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» για την αύξηση του τελικού ποσού.

Το οικονομικό επιτελείο «φουσκώνει» τον τελικό λογαριασμό με τους συντελεστές προσαύξησης του τέλους λόγω παλαιότητας, η οποία χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» για την αύξηση του τελικού ποσού.

Ειδικότερα, με το «τρικ» της παλαιότητας, το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει να βάλει περισσότερα χρήματα στα άδεια ταμεία, αφού μόνο πολύ παλαιά ακίνητα, 26 ετών και άνω, γλιτώνουν από τις αλχημείες και την πρόσθετη επιβάρυνση.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι θα ήταν προτιμότερο τελικά να μη ληφθεί υπόψη η παλαιότητα, αφού τελικά θεσπίζεται για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και είναι μόνο στα «χαρτιά».
Αξίζει, για παράδειγμα, να αναφερθεί ότι για ένα ακίνητο 8 ετών, 100 τ.μ., με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ, χωρίς τον υπολογισμό της παλαιότητας θα έπρεπε να πληρώσει 600 ευρώ, με τον υπολογισμό όμως της παλαιότητας θα κληθεί τελικά να καταβάλλει 720 ευρώ.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι από το νέο ειδικό τέλος δεν θα γλιτώσουν ούτε τα χωριά, ανεξαρτήτως πληθυσμού, αφού για κάθε κτίσμα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, ακόμη και παλαιότητα άνω των 26 ετών, το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού 100 τ.μ. θα είναι 300 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι το τέλος επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των ΟΤΑ (άρ. 24, ν. 2130/1993).


Για την εφαρμογή δε του τέλους λαμβάνονται υπόψη δέκα συντελεστές, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτήρια.
Ειδικότερα, με βάση τις διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθούν σήμερα ως τροπολογία στη Βουλή, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου.
Χωρίς ρεύμα
Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
* για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
* για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι το Δεκέμβριο 2012.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του.
Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται, αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.
Ποιοι πληρώνουν
Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
Για ευπαθείς, πάντως, κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (0,5 ευρώ), ανεξάρτητα από το χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ/τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.
Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή
Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο ν. 2130/1993 (άρθ. 24, παρ. 7). Ετσι, από το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) των ακινήτων απαλλάσσονται οι πάσης φύσεως ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων που ανήκουν:
α) Στο ελληνικό Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Αγιον Ορος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και τη διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
ε) Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.
στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.
ζ) Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.
η) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και
θ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
* Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
* Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
* Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
ι) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.
Τα βασικά σημεία της ρύθμισης
- Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 το Ν. 2130/1993.
- Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.
- Αφορά 5.079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2 τοις χιλίοις της πραγματικής αξίας των ακινήτων. Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα δομημένα κτήρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 64% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη από 25 έτη και μόνο 2% έχουν δομηθεί κατά την τελευταία πενταετία.
* Σε σχέση με το ζήτημα της απαλλαγής εκκλησιαστικών και άλλων θρησκευτικών ιδρυμάτων από το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, από το ΥΠΟΙΚ αποσαφηνίζεται ότι αυτή αφορά σε ακίνητη περιουσία που εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικούς ή λατρευτικούς σκοπούς και όχι σε ακίνητη περιουσία προς εμπορική εκμετάλλευση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μπορεί να υπολογιστεί η αντικειμενική, αλλά προαναγγέλλεται τιμή ζώνης

Αλαλούμ με το ειδικό τέλος ακινήτων μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Παντελή Οικονόμου για υπολογισμό του επί της τιμής ζώνης, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο συνυπολογισμού και της παλαιότητας, ουσιαστικά της αντικειμενικής αξίας, στα κριτήρια κλιμάκωσης της εισφοράς ανά τετραγωνικό μέτρο, αποδίδοντάς το σε τεχνικές δυσκολίες ελλείψει σχετικών στοιχείων από τη ΔΕΗ.
 
«Η ΔΕΗ δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με την παλαιότητα και το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό για να υπάρξει προεργασία συνδυασμού δεδομένων» είπε ο Π. Οικονόμου μιλώντας χθες στον Real FM.
 
Η πραγματικότητα απέχει μακράν, καθώς στους λογαριασμούς που αποστέλλει η ΔΕΗ, κατά τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) λαμβάνεται υπόψη και ο συντελεστής παλαιότητας!
 
Συνεπώς η ΔΕΗ διαθέτει το μηχανισμό, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώκει να επιβάλει το ειδικό τέλος στην τιμή ζώνης, που είναι και η υψηλότερη τιμή, έναντι της αντικειμενικής αξίας που είναι μειωμένη λόγω παλαιότητας.
 
Τυχόν τέτοια απόφαση θα αποβεί σε βάρος των ιδιοκτητών με παλαιά ακίνητα, με αποτέλεσμα να ληφθεί υπόψη η ίδια τιμή για νεόδμητα και παλαιά κτίσματα της ίδιας περιοχής, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε υψηλό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο.
 
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου το ακριβές σύστημα υπολογισμού του έκτακτου ειδικού τέλους για τη διετία 2011-2012, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει 4-6 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία στη διετία.
 
* Το μόνο που ξεκαθαρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο χθες ήταν ότι το ειδικό τέλος επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη και σε καμία περίπτωση τον ενοικιαστή του ακινήτου.
 
Ο ενοικιαστής θα το πληρώνει μεν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά θα μπορεί να το συμψηφίσει με το ενοίκιο που καταβάλλει στον ιδιοκτήτη.
 
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι «το τέλος θα το δίνει αυτός που έχει το μίσθωμα, αλλά μετά θα κατακρατείται από τον ενοικιαστή», ώστε να μην υπάρξουν συγχύσεις δεδομένου ότι υπάρχουν ακίνητα που ο λογαριασμός της ΔΕΗ εκδίδεται σε όνομα παλαιού ή νυν ενοικιαστή ή παλαιού ιδιοκτήτη.
 
Τα προβλήματα πάντως δεν θα εκλείψουν, καθώς και το ΤΑΠ επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη αλλά εντέλει το πληρώνει ο ενοικιαστής, καθώς υπάρχουν εκμισθωτές που δεν δέχονται τον συμψηφισμό.
 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ ' οίκον"

Καταργείται η υποχρέωση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την πολεοδομία για τις παρεμβάσεις που εκτελούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον», με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 
Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, αντί για έκδοση άδειας δόμησης, απαιτείται για οικοδομικές εργασίες όπως οι επισκευές όψεων, περιφράξεις, επισκευή - αντικατάσταση στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων κ.λπ.
 
Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ υπεγράφη την 1η Αυγούστου και προβλέπει ότι δεν θα απαιτείται ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», με δύο γενικές προϋποθέσεις: 
 
- Ότι δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις και τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα στα οποία γίνονται οι εργασίες δεν βρίσκονται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό παραλία, αρχαιολογικό χώρο, περιοχή απολύτου προστασίας, κοινόχρηστο χώρο, κτίρια που δεν έχουν μη διανοιγμένη παρόδια στοά και δεν είναι ρυμοτομούμενα ή στατικά επικίνδυνα. 
 
- Ότι εφόσον θίγονται δικαιώματα συνιδιοκτησίας εξασφαλίζεται η σχετική συναίνεση με ευθύνη των ενδιαφερομένων. 
 
Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ, πρώην ΤΕΜΠΜΕ ενέκρινε τον Αύγουστο την ένταξη στο πρόγραμμα 1.097 αιτήσεων, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας συνολικού ύψους 12,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο εγκρίσεων καθώς στα μέσα Ιουλίου είχαν εγκριθεί άλλες 2.012 αιτήσεις για επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ. 
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενισχύει με άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις την υλο
 
ποίηση εργασιών για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια (αντικατάσταση κουφωμάτων, μόνωση τοίχων, εκσυγχρονισμός συστημάτων θέρμανσης, κ.α.). Γίνονται δεκτές αιτήσεις τόσο για μονοκατοικίες όσο και για πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα. 
 
Οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελουμένων και τα αντίστοιχα κίνητρα έχουν ως εξής: 
 
Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ή τις 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν άτοκο δάνειο σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35%. 
 
Κατηγορία Β: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ ή 60.000 και 80.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν άτοκο δάνειο σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15%. 
 
Η κατάταξη γίνεται βάσει της τελευταίας διαθέσιμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Σε 30 μήνες τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, περαιτέρω μείωση για όσα κτίστηκαν πριν το 1983

Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα αναμένεται να επιφέρει τροποποίηση που θα καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.Ειδικότερα, μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση -επιπλέον του παράβολου- όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στην ρύθμιση.
 
Επίσης, μετατίθεται στους τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου -αντί των οκτώ- η καταβολή της πρώτης δόσης για την «τακτοποίηση» του αυθαίρετου. 
 
Επίσης, με βάση άλλη τροποποίηση αυξάνονται οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου σε 30 από 24.Εξάλλου, καταργείται η διάταξη που προβλέπει τον αριθμό των δόσεων και παραπέμπει τον καθορισμό τους σε υπουργική απόφαση. 
 
Τέλος, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα για την «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων που κτίστηκαν πριν του 1983, με τον συντελεστή να διαμορφώνεται από 0,2 σε 0,15.
 
Πιστοποιητικό νομιμότητας
 
Όπως ορίζεται στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, σε κάθε μεταβίβαση εν ζωή ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος (σ.σ. υποθήκης) σε ακίνητο που θα γίνουν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες διαβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Η αυθαίρετη κατασκευή θα πρέπει να επηρεάζει την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας.
 
Απ' αυτή τη ρύθμιση εξαιρούνται οι κληρονομιές.
 
Έτσι, από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα μπορεί να γίνει μεταβίβαση (ή δικαιοπραξία) εφόσον δεν υπάρχει η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση του μηχανικού.
 
Η απουσία του πιστοποιητικού ή η ανακριβής βεβαίωση από τον μηχανικό, τιμωρούνται αυστηρά.
 
Για τους εμπλεκόμενους σε μία δικαιοπραξία )συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεσίτες, υποθηκοφύλακες, επικεφαλής κτηματολογικών γραφείων_ προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.
 
Στους μηχανικούς μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά ή οριστικά η άδεια άσκηση επαγγέλματος.
 
Ειδικότερα για τα αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις, ορίζεται πως απαγορεύεται και είναι άκυρη οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος, εάν δεν έχει γίνει τακτοποίηση του κτίσματος ή της χρήσης με το νέο νόμο ή με παλαιότερο. Εξαιρούνται τα κτίσματα προ του 1955.
 
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να θέσει «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση, γι' αυτό άλλωστε επισπεύεδεται η προθεσμία, καθώς αρχικά (προβλεπόταν ότι η απαγόρευση των δικαιοπραξιών θα ίσχυε από τις αρχές του 2012.
 
Η χρονική διάρκεια της τακτοποίησης είναι 30 χρόνια, χωρίς διαχωρισμό μεταξύ εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων.
 
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τακτοποίησης από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Τα αυθαίρετα σε δάση, ρέματα, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς θεωρούνται άμεσα κατεδαφιστέα και οι κατεδαφίσεις θα προχωρήσουν, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης. Τέλος, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε δήμους με αυθαίρετες κατασκευές θα γίνει σε 10 έτη, έναντι 20 που είχε προγραμματιστεί αρχικά.
 
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΟΕ
Διαβάστε περισσότερα...